Kategorier
Blogg100 Teknik

Mobiltelefonen blev så mycket mer än en mobil telefon #blogg100 #7

En dag i förra veckan när jag gick hem från bussen genom skogen och lyste min väg framför mig med appen ”Ficklampa” i min Samsung Galaxy SIII så började jag tänka kring vad många olika saker jag använder min mobil till. Och att mobilen ersatt en väldig massa analoga saker som man använde varje dag tidigare. Detta är några exempel på analoga saker man kan ha i sin mobil:

ett kollage av en lång rad analoga saker som inte längre behövs: radio ficklampa, anteckningsbok osv

Först var vi helt fascinerade att det gick att ringa trådlöst. Sedan även skicka textmeddelanden. Sedan även kolla mailen. Och ha kalender i mobilen osv. Nokia och Ericsson gjorde några halvlyckade försök med dyra klumpiga mobiler med pekskärmar och en miljon funktioner som få behövde och som man kom åt via bedrövligt tröga och inte så lättbegripliga gränssnitt. Men de flesta ”vanliga människor” (vad nu det är?) ville ha mindre och mindre mobiler. Möjligtvis med en polyfon ringsignal. Men inte mycket annat behövdes. Så kom Iphone och ändrade på allt. Plötsligt ville även ”vanliga människor” ha svinstora och svindyra mobiler. För i och med mobila webben och bättre och bättre kameror så fick mobilen snabbt många fler användningsområden. Förra året kunde vi läsa att Nokia tappat 90% av sitt börsvärde på ca 4-5 år. De missade uppenbart tåget som Apple drog igång och Samsung var snabba nog att haka på.

Så nu sitter vi här med mer datorkraft i fickan än vad NASA behövde för att skicka några gubbar till månen. Och vad gör vi med den? Någon skrev härom veckan att vi använder det till att kolla på roliga kattvideos och bli osams med främlingar. 🙂

En annan sak som också ändrats rätt så snabbt är att det egentligen inte är mycket som finns i mobilen. Den är bara nyckeln eller den fysiska kopplingen till all vår data och alla våra kanaler på nätet. Min Samsung Galaxy började strula för ett par veckor sedan. Den hängde sig och startade om sig. Och jag blev till slut tvungen att nollställa den till fabriksinställningar. För bara 2-3 år sedan hade det eller att ha fått mobilen stulen inneburit en smärre katastrof. Nu var det bara att ladda ner apparna jag hade på nytt. Logga in på mina olika konton och så var jag tillbaka på banan igen. Tog bara ett par timmar.

I nedanstående klipp kan man se en uppräkning av saker som har försvunnit eller är på väg bort då den ersatts av digital teknik. Hur mycket av det som finns i ovanstående bild och denna video använder du fortfarande? Och varför?