Kategorier
Blogg100 Kreativitet

Döda inte barns kreativitet, de kommer att behöva den

Många vuxna blir provocerade av att barn spenderar så mycket tid stirrandes in i en datorskärm, mobil eller surfplatta istället för att ”göra något vettigt”. Men barn är nyfikna och utforskar ny teknik som barn har utforskat sin omgivning i alla tider. Och man kan göra mycket kreativt även framför en datorskärm.

Jag har för länge sedan insett att skolan inte alls hänger med i den tekniska utvecklingen utan hela tiden släpar efter i bakvattnet. Så om barnen ska få lära sig något och få koll på den teknik interaktionssamhället kommer att kräva att de behärskar när de blir större, så är det här hemma de måste lära sig det.

Och jag har också förstått att den kunskap de tar in inte kommer att vara lika viktig som hur mycket av deras naturliga förmåga till kreativitet de lyckas behålla upp i vuxen ålder. Kunskap råder stor inflation på. Det kan man köpa för några tior i månaden i låglöneländer. Och mycket kan man Googla. Men förmågan till kreativt tänkande måste man ha. Den kan man inte Googla sig till.

Både jag och min fru älskar att skapa och därmed tror jag att vi per automatik uppmuntrar barnen till att skapa och hitta på saker. Och som de skapar. Både med papper, tejp och snöre som denna konstruktion som blev mycket uppskattad på Instagram härom dagen:

eller denna hemmabygda superhjälte-apan med mantel, vingar, mask och flammande eld-näve av piprensare:

mjukisapa med pappersmantel och frammande näve av piprensare

Men de skapar även digitalt. De älskar Minecraft som ju är ett suveränt digitalt lego. De leker med kamerorna i sina smartphones och Ipads. Det finns en hel uppsjö med roliga appar som tex Jajdo och Toca Boca har gjort där de skapar scener och figurer. Och de vet hur man gör skärmdumpar så de kan spara sina alster i bildalbumet.

Här får ni några exempel på vad de gjort i olika appar:

Vad gör du för att uppmuntra barns kreativitet?