Kategorier
Angeläget Blogg100

Vi har ba’ ingen lokal….typ

Läste igenom hela krönikan på Aftonbladet igår med rubriken ”Våran generation kommer att flippa ur” som är två ungdomars ögonvittnesberättelse om Instagram-upproret i Göteborg i december. Jag läste och läste och hoppades komma till någon poäng. Men de kom aldrig till någon poäng utan förmedlade mest känslan av ”å vi ba’…å dom ba” osv. Och vidare om att polisen var stygga och att de själva planlöst drev omkring mest för att se om det skulle hända något. Det kom aldrig någon riktig förklaring på VARFÖR denna generation kommer att flippa ur mer än varenda annan ungdomsgeneration i modern tid har ”flippat ur”.

Att ungdomar i interaktionssamhället nu har ett verktyg som inte fanns tidigare och som tyvärr föräldragenerationen inte alls behärskar eller har koll på är ett större problem. Men ungdomarna i denna artikel verkar inte se det som ett problem utan mer som en tillgång i att kunna få till en mer våldsam och svårstoppad ungdomsrevolt än tex då kårhuset ockuperades 1968. Bl.a. eftersom de skriver så här:

”Vi har visat att vi kan organisera oss över en enda natt. Nästa gång kanske vi går som en enda person. Riktar våra raketer utåt.”

Eh… lite scary. Jag förstår frustrationen och reaktionen över de övertramp och övergrepp som de publiceringar av bilder med namn och ord som utlöste upploppen. Men jag tror att vi måste se på detta lite djupare än att det är ungdomar som gör revolt och att de skulle vara mer revolutionära än tidigare generationer före dem.

Vet inte om det var artikeln i Aftonbladet och Instagram-upploppet i Göteborg som Johan Ingerö kommenterade men hans tweet som jag upptäckte i morse löd så här (tack min nya vän Karoline Goldberg som retweetade):

tweet med texten: Öppna en historiebok, kidz. Att samtiden är ond och framtiden inställd hävdade era päron redan när de ockuperade kårhus.

Jag har skrivit och pratat om problemet med klyftan mellan generationer tidigare. Både i egenskap som en tredjedel i trion Netparentz och nu senast om Göteborgs-riot på Salgados blogg. Och det har talats mycket om den händelsen. Tidigare tyckte jag de flesta skrev och pratade om att man måste kontrollera och övervaka vad unga gör på nätet. Nu verkar äntligen allt fler förstå att det är vi i föräldragenerationen som istället för egen hand måste få bättre koll på hur tekniken fungerar. Hörde tex på detta inslag på Studio 1 i fredags där fler kom till samma slutsats som jag mfl tjatat om i några år nu.

Det finns ingen annan väg än att vi börjar förstå och lära oss de ungas sätt att kommunicera genom att själva bli närvarande på nätet. Det har varit väldigt mycket föräldrafritt där hittills.

Måste även lägga till en sak. När det handlar om ungdomar som gör revolt kommer jag direkt att tänka på en sketch som för evigt etsats sig fast i medvetandet med uttrycket och standard-ursäkten ”Vi har ingen lokal”: