Kategorier
gamla inlägg Misc

Bloggstress, ADHD och unga på nätet

Hmmm….känns som att kategorin ”Random” kommer att bli den jag mest använder framöver. Kanske för att snuttifieringen totalt har tagit över även i min tankeverksamhet.

Bloggstress

På bloggutbildningen jag höll i helgen pratade jag lite om bloggstress. Eller snarare att man bör undvika bloggstress. Det är lite gammaldags att stressa för att det börjar vara för länge sedan man skrivit ett inlägg på sin blogg. Tidigare var det viktigt att hålla flödet igång för att behålla sina läsare. Men det var innan Twingly, RSSer, mikrobloggning och andra kanaler fanns för spridning och bloggkoll. Dessutom var det viktigare då vi hade några sajter och bloggar vi följde. Idag har nog många betydligt fler sajter och bloggare man försöker följa att man varit tvungen att hitta alternativa sätt att hålla koll på allesamman. Det är längesedan jag surfade runt för att se om något nytt dykt upp. Innehållet kommer till mig istället och jag plockar russinen ur den oändligt långa kakan då den passerar.

ADHD – Nya rön

I dag läste jag på dn.se att några forskare lyckats visa hur hjärnan fungerar hos personer med diagnosen ADHD. Jag har skrivit det förr men säger det igen: Precis som Mymlan så hoppas även jag att detta en gång för alla ska få tyst på stolligheter som sprids på olika institutioner om att ADHD inte skulle vara genetiskt eller patologiskt betingat utan enbart ha med miljön och omgivningen att göra.

Unga på nätet

Igår var jag på föräldramöte för min 10-årige son. Det kom fram att föräldrarna innan sommarlovet fört fram önskemål om en temakväll om Internet där föräldrar kunde få en dragning om vad unga gör på nätet. Det diskuterades lite vad de egentligen ville få veta mer om. Och det visade sig vara rätt så olika saker. En del ville få verktygen och kunskapen hur man begränsar och kontrollerar tekniskt vad de gör på nätet. Medan andra sa att de nog först och främst bara ville få en överblick av vad man kan göra och hur det fungerar för att känna sig tryggare.
Jag tror att det är just i den ändan man ska börja. För många vuxnas och föräldrars funderingar och oro beror nog på att man har så väldigt begränsad kunskap i den nya tekniken och vad den kan användas till.
Så då började det hela låta som något jag skulle tycka vore kul att leda.  Därmed anmälde jag mig som frivillig att hålla i en sådan temakväll för föräldrar till barn i åk 4-6.
När jag berättade det för min fru undrade hon vad jag vet om vad unga gör på nätet. 🙂 En helt berättigad fråga för det är ju kanske så att jag inte är någon expert på just det området. Och jag är själv en digital invandrare. Men jag tror jag har en del att dela med mig av. Och framför allt så vet jag vart jag ska hitta all information jag behöver: Via bubblan.
Igår kväll twittrade jag om mitt roliga uppdrag och fick på en gång ett par svar med bra länkar och info som jag kommer att kunna använda. Min gode nät-vän Richard Gatarski är en av de i Sverige som har allra bäst koll på området så i den aldrig sinande källan weconverse.com ska jag nog också hitta mycket bra information. Senast igårkväll skrev Richard ett mycket intressant inlägg om att det material unga skapar på nätet dominerar allt mer.
Jag hade tänkt hålla en kortare övergripande dragning om de tjänster som unga använder mest och vilka risker som finns (mobbing, övergrepp, betaltjänster, virus etc.). Att det är så superfarligt som många medier försöker få det till ska jag försöka avdramatisera men samtidigt är det viktigt att visa på de konkreta faror och risker som finns. Den största faran är enligt mig just glappet i kunskap mellan unga och deras föräldrar.
Det jag tror ger mest under en sådan temakväll är möjligheten att diskussion kring ämnet. Utbyta erfarenheter med varandra och fundera kring hur man bäst undviker de risker som finns på nätet.  Mer om detta senare.