De 10 mest irriterande Facebook-typerna

tre röda demoner

Mina nya föreläsningsmaskotar och "demo-ner" Ctrl, Alt och Del.

Det här ska inte bli en lista på 10 personer. För jag älskar alla mina (just nu) 571 facebook-vänner även om de är väldigt olika. Eller kanske det är just därför jag älskar dem alla: För att de är olika.

Men detta är mer en lista på de 10 mest irriterande beteendena på facebook. Några av dem är självupplevda. Andra har jag hört om ”på stan”. Så behöver ingen känna sig träffad. 😉

 1. Folk med separata jobb- och privata facebook-konton
  Hur tänker de? Pratar de bara jobb på jobbet också och pratar de aldrig jobb på förutom vardagar 8.00-17.00? Och att bli facebook-vän med en som du tycker du känner lite mer än bara genom jobbet men som heter ”Olle Jonsson Jobbet” känns inte så personligt och skoj alls.
 2. Kanske-människorna
  Om ni då och då lägger upp event på facebook så vet ni att det alltid är vissa (ofta samma) folk som anger att de ”kanske” ska komma på evemenanget men som aldrig aldrig dyker upp. Jag vet att det känns trumpet och trist att svara ”Kommer inte” 25 sekunder efter att en inbjudan kommit. Men det är ärligare och bättre för den som arrangerar evenemanget.
 3. Massmeddelarna
  Har råkat ut för det ett par gånger. Någon skickar ett direktmeddelande till hela sin kompislista. Kanske av misstag, kanske inte. Sedan börjar folk svara (blir motsvarande ”svara alla” i mail per default). Och en sådan tråd kan pågå i veckor. Någon undrar: Varför fick jag detta? Någon annan förklarar…osv.
 4. Sadisterna
  Det kanske var ett hårt ord. Men folk som gillar en status som handlar om att man blivit sjuk eller drabbats av olycka. Hur tänker man då? Typ: ”Har du fått lunginflammation? Kul att höra!”. Inte så vanligt men jag har sett det i mitt flöde och grupper jag är med i ett några gånger för mycket. Jag tror egentligen inte att det är folk som gottar sig i andras olycka. Utan mer att ”Like” har devalverats till något i stil med ”har sett/läst din status”.
 5. Karaktärssvaga
  Ni vet de där som addar ALLA appar, är med i alla tävlingar, kopierar alla ”kopiera-detta”-statusar osv. Har filtrerat bort ett par sådana så jag bara ser om de skickar ett direkt meddelande till mig. Det är just sådana som går med i grupper som heter ”100 kr till svältoffren för varje ny gruppmedlem” och sedan blir jätteförvånade när gruppen byter namn till ”Stolta pedofiler” eller dyl.
 6. Tråddödare
  Det är sådana som har en förmåga att totalt döda en levande och intressant diskussion med en kommentar i stil med ”-Att diskutera det här ämnet känns ju lite väl patriarkalt/hetronormativt/new age/90-tal etc”. De måste älska att få sista ordet, för vad säger man efter det?
 7.  Ämnesbytare
  Man har gillat någons status eller kommenterat vad de sagt. Men sedan kommer det in någon annan vän till vederbörande och frågar i kommentarsfältet om de inte borde träffas i helgen och hitta på nåt kul. Personen i fråga svarar och de chattar på i 18 kommentarer om vart de ska träffas och vad de ska hitta på. Du får en notifiering för varje ny kommentar.
 8. Pannkaks-marodörerna (tack Göran Adlén, @trendspanaren för termen)
  Det är folk som exempelvis börjar med att berätta att de ska göra pannkakor. Sedan skriver de en statusuppdatering att de knäcker ägg. Och sedan att de vispar äggen osv. Det är just sådana som twitter-skeptiker tror att twitter är fullt av dessutom.
 9. Ascii-artisterna
  De älskar att man kan göra hjärtan i statusraden genom att skriva <3 och gör det i långa rader och ofta. Dagens ascii masterpiece såg ut så här:
  .
  ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
  En liten Höstkram som hoppar från status till status
  För att sprida lite ljus & värme, sänd den vidare
  ♥ KRAM ♥☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
  .
  Det skräpar ner och förfular facebook-flödet något enormt. Precis som att man skulle ha några vänner och grannar som med jämna mellanrum kom hem till en och hängde upp broderade bonader lite här och var med klatschiga texter som exempelvis ”Hem ljufva hem” och liknande. Ta bort!
 10. Periodarna
  Ni vet, de där som ni inte hört ett knyst från/om på månader. Och så plötsligt blir de kompisar med 38 pers, går med i 17 grupper, lägger till 8 appar och sedan försvinner de i några månader igen. Kul att skicka facebook-meddelande till en sådan? Njae…

Jag vill än en gång understryka att detta inte är riktat mot någon enskild person. Jag menar mer företeelser än personer. Vilket av ovanstående tycker ni är mest irriterande? Har jag missat något som är ännu mer irriterande beteende på facebook?

Uppdaterat kl 15.28: Anna Forsberg (@vimleanna) skriver också om Facebook idag på webbtanten.se på temat ”Kan man klara sig utan facebook?”. Mer djuplodande än mitt. En hel del kloka reflektioner också.

Uppdaterat 2/2 2012: Nu har detta med irriterande beteenden på Facebook undersökts ordentligt och mer vetenskapligt. Pannkaksmarodörerna tycker 30% är de allra mest irriterande.

22 reaktion på “De 10 mest irriterande Facebook-typerna

 1. Moniqa Norrgard

  Intressant att läsa. Jag känner dock bara igen nr 9 från mitt eget facebookflöde. Jag tycker de allra jobbigaste är de som spelar spel hela tiden och de enda statusuppdateringarna är av typen ”jag behöver ett svärd…” eller att de har fått si och så många poäng… Men numera har jag filtrerat så jag inte behöver se detta. Bra att jag upptäckte att det gick.
  En annan sak som stör är när folk i mitt flöde (sedan jag kommenterat något) börjar diskutera med andra medlemmar i sitt hushåll huruvida dottern ska städa, mamman ska baka, osv och ger varandra små korta, intima kommentarer och varje gång får jag en notifiering…

  Svara
 2. Anonym

  Jag håller med dig om de 10. Dessutom blir jag nyfiken på vad du anser är 10 föredömliga beteenden på FB, eftersom du har funderat på området…

  Svara
  1. Daniel Erkstam

   Bra förslag Rolf! Det får bli nästa bloggpost. Men de som inspirerar, sprider glädje/kärlek och delar med sig av information och lagom ofta är väl favoriterna i mitt flöde.

   Svara
 3. Ramona

  Ett annat betteende som är irriterande är Mass-taggaren, de som lägger upp en bild eller video och taggar sedan alla sina vänner för att de MÅSTE se den.

  Svara
 4. Martin Stockenstrand

  Tack för kul post! Måste säga att pannkaksmarodörerna är värst. De tror att är personliga för att delar med sig av sin vardag, men det är helt opersonligt att bara berätta vad man gör just nu,

  Svara
 5. Gunnar Bark

  Twittraren – jag har några i mitt flöde som skulle passa som handen i handsken på Twitter. Allt från realtidskommentarer av händelser eller tv-program till att de delar med sig och tipsar i en rasande takt.

  Svara
 6. Britt T

  De som bara gör reklam för sitt företag, fast de är inloggade som privatperson.

  Och detta som svämmar över idag:
  Åå du undrar om jag jobbar???… ooo JA, JAG ÄR MAMMA. Det gör mig till en, väckarklocka, kock, hushållerska, servitris, lärare, nanny, sjuksyster, livvakt, fotograf, rådgivare, chaufför, en livslång student, en fest arrangör, en personlig assistent, en revisor, en BANKOMAT, en tröstare, jag har aldrig semester, betalt när jag e sjuk eller lediga dagar. Jag jobbar dag som natt. Jag har jour dygnet runt resten av mitt liv. Kopiera om du är en STOLT MAMMA :

  Svara
 7. Felicia Thomas

  ”Jag vill inte prata om det”-typen. Folk som lägger upp A men aldrig B, helst tar avstånd från B. Exempel:
  ”Varför händer det alltid mig?? :'(”
  ”Gumman var har hänt??? <3
  "Jag vill inte ta det här, vi rings sen? <3<3<3"

  Av och på-förhållandet. Need I say more?

  Svara
 8. Eve Humble

  Nr.11 på min lista är alla som droppar alla dessa fantastiska citat som ”Carpe Diem”, ”Lev i nuet”, ”Take time to smell the roses”, ”Se varje stund som din sista”, och som i nästa stund bloggar om hur jobbigt det är att se till att alla ungar ska engagera sig i fyrtioelva olika sporter samtidgt som dom bakar cupcakes och försöker hålla hemmet i trim med dammsugaren 😛

  Svara
  1. Daniel Erkstam

   Känner igen sorten. Men du glömde att de även ska hinna med ett par Zumbapass i veckan, åka på mindfulnesskonferens och ha mycket tid för kärleken i livet, hänga på café med kompisar, läsa förtielva inredning/rese/fitness/whatever-magasin och hinna med mycket (fin) kultur också. Och sedan helt ”oväntat” bli utbränd. Som tur är finns inga sådana i min vänlista för det skulle vara jättejobbigt 🙂

   Svara
 9. Pingback: Sociala medier i praktiken | Tonårsmorsa – Fatou

 10. Morgan

  Man gör väl som man vill? Fejan kanske INTE är det viktigaste i livet för alla. Eget val vad man vill skriva och inte. likväl som det är ett eget val att göra listor om det och störa sig på det.

  Svara
  1. Daniel Erkstam

   Vet inte exakt vad din poäng är. Men visst är det fritt val. Det är även fritt att välja vilka Facebookvänner man har. Och irriterar man sig mycket på något/någon kan man unfrienda eller bara göra så att inget som denne säger syns i ens flöde. Detta är hur som helst det överlägset mest lästa och kommenterade blogginlägget här vilket är fantastiskt roligt och visar att det är många som berörs och har tankar om detta.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *