Kategorier
Okategoriserade

Knivsta.org – nytt webbforum för folk i Knivsta

skärmdump från knivsta.orgKnivsta har fått ett nytt öppet forum på webben. Det är tanken att de ska kunna bli den naturliga mötesplatsen på nätet för oss som bor i och kring Knivsta.

Det är Knivsta.nu, det lokala direktdemokratipartiet som tagit initiativet. För ett par år sedan hjälpte jag dem med att byta från en apdyr och svårjobbad e-demokratiplattform till det mycket billigare och enklare Ning. Sedan dess har jag backat upp Knivsta.nu som deras webbmaster och även hållit ett par utbildningar och rådgivit dem en del i webbstrategi. Deras förhoppning med nya plattformen för nya webbplatsen i Ning skulle kunna bli ett öppet forum för alla som ville diskutera Knivstas angelägenheter. Men Knivsta.nu är nog för de flesta invånare så starkt förknippat med partiet i kommunfullmäktige att det säkert känns onaturligt för alla från de övriga politiska lägren att ansluta sig och diskutera saker på deras webbplats. Jag gav dem rekommendationen redan då att separera partisajten från forumet men de ville prova så först.

Nu har steget alltså kommit till att renodla Knivsta.nu till att bara vara forumet för partiet och de frågor som är aktuella i kommunen på den webbplatsen. Medan www.knivsta.org ska vara ett mer öppet forum för alla.

Det som många organisationer och alla invånare i kommunen skulle ha nytta av vore om det fanns en gemensam evenemangskalender så alla kan ha koll på vad som är på gång. Och så att olika organisationer kan undvika att planera in event på samma dag.

Knivsta.org har allt som Knivsta.se inte har

Att sätta upp Knivsta.org är också ett sätt för Knivsta.nu att visa att de vill främja den öppna dialogen som helt och hållet saknas på Knivsta.se… ursäkta, jag menar www.knivsta .se eftersom kommunens webbplats bara går att nå med www :(. På Knivsta.org kan vem som helst skriva vad som helst. Vi modererar och kan ta bort inlägg och kommentarer som bryter mot sajtens policy (inga personangrepp, hets mot folkgrupp osv). Men vi räknar inte med att det kommer att vara ett bemödande inslag i de tre moderatorernas liv.

Knivsta kommuns webbplats är en stendöd anslagstavla med svårhittad information pga märklig hierki och usel sökfunktion. Den enda möjlighet till interaktion som fanns på sajten är en frågelåda som varit stängd sedan före valet 2010. Den ska tydligen öppnas igen. Men 2011 så håller det inte att man kan skicka in en fråga och få svar om några dagar eller veckor. Folk söker i allt större utsträckning information och kontakt via nätet. Men här har Knivsta kommun inte hängt med alls. 1999 hade det räckt med en anslagstavla. 2011 håller det inte och det är en lång rad kommuner som ligger hästlängder före Knivsta på detta område. Det är inte krångligt att sätta upp och det handlar inte om resurser eller förmåga utan enbart om vilja.

När jag föreläste om Sociala medier för SiteVisions kunder i maj så visste jag att det skulle vara 30-40 kommuner representerade i lokalen. Därför frågade jag Katrineholms kommunchef kvällen innan jag skulle föreläsa om han skulle kunna säga några ord om varför en kommun ska finnas i sociala medier. Detta är hans videosvar till mig och mina åhörare:

Katrineholms kommun är visserligen större än Knivsta. Men de vann nyligen första pris i Social Media Awards för bästa initiativ i sociala medier inom offentlig sektor. Välförtjänt pris till några pionjärer. Så det kan vara värt att titta på vad de gör och hur de skiljer sig från vad Knivsta (inte) gör.