Kategorier
gamla inlägg Tillgänglighet

Validering är INTE samma sak som (webb-)tillgänglighet

Igår fick jag tips via några Tweets om ett tilltag som kan ses på www.v a l i d e r a t.se (vill inte ge några inlinks). Det är ett företag som gjort ett försök att ersätta Vervas (R.I.P) tidigare tillgänglighetsmätning av offentlig sektors webbplatser. Vid en inte så djup undersökning av vad de egentligen gör visar att de bara kör de olika sajterna mot W3Cs validator och räknar andelen sidor som inte har valideringsfel (i procent av upp till 100 sidor, de flesta av webbplatserna i fråga har hundratals, kanske tusentals sidor).

Verva presenterade tidigare en återkommande mätning där validering av koden var en faktor. Men det var många fler mycket viktiga faktorer som också vägdes in i Vervas tillgänglighetsbedömning. Det är nämligen så att en sida där html-koden validerar är totalt otillgänglig. Och på samma sätt kan en sajt som har valideringsfel ändå ha en bra tillgänglighet. Vår chefsutvecklare Fredrik Larsson har lovat att göra två exempel på html-sidor som visar detta.

Hoppas inte den ovan nämnda sajten får något större gehör vad gäller att fungera som riktmärke för alla offentliga myndigheter i Sverige som nu börjar ha väldigt bråttom att få till en tillgänglig webbplats, för att inte tala om fysiskt tillgängliga lokaler. Klockan tickar och det är månader kvar till 2010 när både Sverige och EU har fattat beslut om att all offentlig information ska vara tillgänglig.

I väntan på att Riktlinjerna 24-timmarswebben övertas och återupplivas av annan myndighet istället för den nyligen nerlagda Verva, rekommenderar jag istället vilsna Informationschefer, inköpare och webbansvariga att ha koll på www.eutveckling.se istället…

Jag måste även passa på att säga att jag i mitt jobb på VoiceCorp aldrig i livet skulle få för mig att hävda att en kund skaffar sig en tillgänglig webbplats genom att göra det möjligt att få texten uppläst. Än mindre genom att göra det möjligt att förstora texten på webbplatsen. En bra kodning av webbplatsen är en grundförutsättning för att användare av olika hjälpmedel ska kunna använda den. Men det är också en förutsättning för att en uppläsning av webbplatsen ska fungera bra.

090217: Och här kan man läsa Lars Karlssons inlägg som han refererar till nedan. Där finns nu även kommentarer bakom upphovsmännen till den sajt vi gemensamt dissar.