Kategorier
Blogg100 Ny teknik eller gammal lagstiftning

Tramset fortsätter – Antipiratbyrån mot demokratin

I dag har nedanstående brev spridits på nätet i mina flöden. Det är Antipiratbyrån Rättelse: Rättighetsalliansen (nytt namn på samma slags bakåtsträvande Hollywoodadvokater) som försöker skrämma Piratpartiet att stänga Pirate Bay: Piratpartiet ansvarar för driften av Pirate Bay. Piratpartiet tog Pirate Bay under sina vingars beskydd tidigare då de räknade ut att de som politiskt parti borde vara utanför Hollywoods långa arm som uppenbarligen sträcker sig in på svenskt juridiskt område. Tror att det fortfarande gäller. Men om en branschorganisation kan stämma ett politiskt parti som dessutom sitter i Europaparlamentet så är det riktigt riktigt illa.

Till att börja med vill jag bara deklarera att jag är emot stöld. Jag tycker inte man ska gå in på en affär och sno saker lika lite som man ska stjäla saker på nätet. Men hetsjakten på The Pirate Bay och att några briljanta unga hjärnor ska sitta i fängelse och ha mångmiljonskulder för resten av livet är så sjukt och galet. För de är precis lika lite ansvariga för vad alla miljontals användare delar på Pirate Bay som Google är ansvariga för vad folk har laddat upp på Youtube och att man kan hitta olagligheter via deras sökmotor. Och lika lite ansvariga som Blocket är för att deras annonser kan innehålla stöldgods osv osv osv.

Musik-, film- och spelbranchen gör fel när de försöker stanna tiden. Deras ständiga argument är att upphovsmännen måste få betalt. Medan sanningen är att bolagen bakom de pådrivande advokatbyråerna och bolagen inte alls är upphovsmännen utan de representerar det mellanlager mellan upphovsmän/skapare och konsumenter som blivit totalt överflödigt när distribution av media digitaliserats. Vi behöver inte lägre gå till en butik och köpa plastskivor. Så vem försöker de lura?

Jag följde första svängen av rättegången mot Pirate Bay med stort intresse. Tror den rättegången i efterhand kommer att ha ett större historiskt intresse än vad som hittills varit fallet. För jag tror den rättegången är en tidig vågdelare mellan den analoga och den digitala världen. Det var två världar som möttes i en rättssal. Och dessa världar hade och fortfarande har väldigt liten förståelse för varandra. Tyvärr är lagböckerna skrivna i en tid då det digitala inte existerade och det är anledningen till att några av Sveriges skarpaste hjärnor på områdena opinionsbildning/PR, nätverksbygge och programmering väntar på att avtjäna fängelsestraff nu. Och då de kommer ut från fängelset har de obetalbara skulder som de ska betala av på resten av sina liv.

Nicke Lindqvist skriver idag om samma ämne här. Deeped här.

Antipiratbyrån, Rättighetsalliansen och liknande rörelser skapar ofta munterhet men även en hel del irritation. Ödets ironi är ju stor när det för ett par veckor sedan visade sig att den musik som de själva använder i sin Anti-pirat-film är ett brott mot upphovsrätten. 🙂

Och Antipiratbyråns advokat har figurerat i många sammanhang. Bla när han lekte polis i en trappuppgång och råkade filmas… och råkade hamna på TV3:

Jag dammar av och avslutar med ett grymt bra klipp med Clay Shirky som på 14 minuter ger en mycket bra insyn i det orimliga med gamla copyright-lagar i en digital värld när han sågar SOPA-lagförslaget i USA:

Här kan du se den ej copyright-skyddade dokumentären om The Pirate Bay.

Uppdaterat 24/2 2013: Piratpartiets partiledare Anna Troberg kommenterar Rättighetsalliansens hotbrev i denna artikel. Bra sagt!