Kategorier
Event gamla inlägg

Sociala webben, för människor med funktionsnedsättningar

I fredags var det en hel dal på Factory Nacka för ID-dagarna. Jag har varit med på ID-dagarna i någon form varenda år sedan 1998. I år var det två saker som stod på programmet:
1. Guida min gymnasiekompis och numera Riksdagsman Jan R. Andersson i utställningen.
2. Föreläsa på ämnet ”Sociala webben” i blocket ”kommunikation på webben” tillsammans med tre andra föreläsare.
Janne får ursäkta, men dagens viktigaste punkt var föreläsningen, så jag börjar med den 😉 Jag fick idén till denna föreläsning för över ett år sedan. Men det var först till årets upplaga av ID-dagarna som jag lämnade in förslaget som också gick igenom.
föreläsarna i gruppbild, Anna, Daniel, Mattias och Johan.
Jag bjöd in tre medföreläsare som jag valde ut med omsorg för att jag vet att de alla tre använder webben dagligen och har stort utbyte av det. Jag inledde med en kort krasch-landning i vad man menar med Sociala webben/media och vad som händer på nätet just nu. (Min powerpoint hittar du här). Det blev aningens fragmentariskt då jag tänkte att det bara skulle bli en introduktion på tio minuter till det viktiga i vårt seminarium: Mina tre medföreläsare som utifrån sina egna erfarenheter av funktionsnedsättningar berättade om vad de gör på nätet. Och vad de får ut av det.
Anna Kettner är en landstingspolitiker i Stockholms län som jag träffade på en nätverksträff som Jenny Ström ordnade tidigt i våras. Jag har följt Anna på Facebook sedan dess. En mycket kompetent politiker med minst sagt många järn i elden. Anna berättade om hur hon håller kolla på alla järn och agendan och uppdrag med sin Mac, iPhone och Facebook mm. Anna talade sig varm för ett mer ”design-för-all”-tänk kring hjälpmedel hellre än särlösningar. Åtminstone borde det gå att få en iPhone som hjälpmedel om det räcker med några väl utvalda appar för att hålla ordning på sin vardag. Anna poängterade att hon inte menar att alla skall klara sig på kommericiella lösningar som finns i handeln. Men att alternativet skulle finnas och vara valbart.
Mattias Persson har jag haft förmånen att lära känna för ca tio år sedan. Mattias var ute på nätet tidigare än jag själv. Och han berättade hur han med nätets hjälp har fått kontakt med människor över hela världen som delar de olika och mycket speciella samlarintressen som han själv har: tidiga spelkonsoller, apparater/kapslingar med snygg design mm. Mattias använder inte de flesta tjänster som vi förknippar med Sociala media: Facebook, Twitter mm. Men han har nyligen upptäckt Youtube och vilken enorm källa det är av videoklipp på sånt han är intresserad av. Han berättade hur han föredrar att vara social via nätet och fördelarna med en kommunikation via mail. Han kallade det för mail-chat när man skickar en lång rad mail fram och tillbaka i samma ämne. Till skillnad från en realtids-chat så bestämmer man själv när och om man vill svara.
Johan Nilsson träffade jag för första gången AFK/IRL i fredags, vilket var mycket kul och trevligt. Jag upptäckte hans podcast för över ett år sedan och har lyssnat på de flesta avsnitt sedan dess. Vi har även haft kontakt via Facebook i snart ett år. Jag bjöd in Johan bl.a. för att berätta om sin podcast och hur han jobbar med den. Johan gav även en introduktion i vad podcast är för något och hur det fungerar. Johan är van att prata för folk. Men han är ju mest van att ha gott om tid och möjlighet att göra omtagningar om något blir fel. Men det gick alldeles utmärkt med en direktsänd Johan tycker jag 😉 Följ gärna Johans podcast. Är ni intresserad av samma saker som jag kommer ni att gilla Johans podcast.
Min videoinspelning av föreläsningen blev inte alls bra. Det var ljudet som blev i princip ohörbart. Men Johan spelade in alltihop som ljud. Så nu har han lovat försöka synka sin ljudfil med filmen. Jag håller tummarna och hoppas kunna publicera något här så småningom.
Mycket väl genomförd föreläsning av er alla tre!!! Tack för att ni var med och gjorde föreläsningen precis så intressant och viktig som jag visste att den skulle bli då jag bjöd in er.
Här finns övriga bilder från föreläsningen samt min rundvandring med Janne.