Kategorier
Event gamla inlägg

ID-dagarna behöver byggas om

enhjulig motorcykel
Som jag nämnde i mitt föregående blogginlägg har jag varit mer på ID-dagarna på olika sätt i tio år nu. Och konferensen/mässan har funnits betydligt längre än så. Förutom att eventet flyttat från Sollentuna-mässan till Factory Nacka har ingen större förändring skett av utbudet. Innehållsmässigt har det inte ändrats eller utvecklats mycket. Det är (en minskande skara) utsällare som visar upp sina senaste nyheter. Det är i stort sett samma saker från år till år. Utvecklingen på hjälpmedelsområdet har stangerat om du frågar mig. Det som hänt möjligen under dessa 10 år är att branchen i allt större utsträckning börjat använda befintlig teknik som de gör egna varianter av, anpassade för en viss grupp.
Tidigare var det mest egenutvecklade produkter i småskalig produktion till hiskeliga styckpriser.
Statistiken har inte kommit upp ännu på www.hi.se/iddagarna men jag kan nog redan nu lova att det är det lägsta deltagandet alla kategorier (antal utställare, besökare och genomförda seminarier)
Skulle jag få ratta ID-dagarna skulle jag göra om hela konceptet. Men eftersom jag vet att jag nog inte kommer att få göra det så bjuder jag på ett helt nytt upplägg här helt gratis istället:
  1. Utställningen är ok och lagom stor. Men skulle det inte vara bättre om man delade in hallen i områden: Syn, hörsel, kognition, kommunikation, övrigt (missade jag nåt viktigt område nu?). I varje del av hallen kan det finnas ett separat snackis-torg i mitten där folk kan fika, snacka och nätverka. På så vis skulle man dela upp utställningen efter intresseområde. Vissa företag skulle ha svårt att veta i vilken yta de skall stå. Men delar man upp hallen i områden (kanske med olika färger på mattan eller nåt annat tydligt) så blir det ju möjligt för företag att vara på gränsen mellan två områden och därmed vara representerde i två samtidigt.
  2. Seminarierna är mestadels tråååkiga. Styr upp lite bättre vad folk får komma och prata om. Istället för att inte låta företag som inte ställer ut föreläsa borde HI uppmuntra företag och entrepenörer som kanske bara har en idé som inte ens blivit en produkt ännu möjligheten att komma och prata om den för att få in viktig feedback och knyta kontakt med de användare man tänkt sig för tjänsten/produkten/hjälpmedlet.
  3. Bjud in brukarorganisationerna och låt medlemmar i organisationerna få gratis inträde. Det är mycket viktigt för både utställare och föreläsare att de som använder tekniken till vardags kommer dit.
  4. Priset för att gå på seminarierna är för högt. Är det verkligen nödvändigt att de skall behöva kosta så mycket? HI är ju en statlig myndighet och inte en event-arrangör. Därmed borde väl det vara ett non-profit-tänk kring ID-dagarna, eller? Jag vet vad man som utställare betalar för att stå där i 2.5 dagar. Tycker att det kunde räcka för att seminarierna kunde vara gratis. FMLS ordnar en Dysleximässa varje år där det kostar ca 5000.- att få ett bord i två dagar. Där väller besökarna in och seminarierna är gratis. Studiebesök på Scandic Star i Sollentuna på Fredag-Lördag denna vecka vore kanske på sin plats?
  5. Sist men inte minst den mest galna idén. Om ni kör på med de vanliga seminarierna som tidigare kunde ni kanske komplettera det med en ”Unconference”. Det är en o-konferens och kommer ursprungligen från Internetbranchen. Programmet sätts inte på förhand utan först då alla deltagare är på plats. Man upplåter bara ett antal lokaler och sätter upp en Whiteboard eller liknande där vem som helst kan sätta upp föreläsningar, diskussioner, workshops för valfritt ämne. Man behöver inte ens veta något om det man postar som ämne. Man hoppas istället att det lockar dit sådana som är intresserade och på så vis kan alla få lära sig mer om det ämnet. Tanken är att den sammanlagda kunskapen hos åhörare av ett seminarium oftast överstiger den kunskap som föreläsaren har i ämnet. I en okonferens är det även fritt fram att komma och gå som man vill om det inte verkar intressant (The law of two feet).
    Jag har varit på ett par sådana okonferenser och det har varit bland de mest lärorika, kreativa och intressanta sessioner jag upplevt.
Så Hjälpmedelsinstitutet: Varsågod! Några gratis tips på hur ni skulle kunna se till att inte ID-dagarna självdör som arrangemang. Det är ont om liknande event och fyller ändå en mycket viktig funktion. Men kommer inte folk dit har det ingen betydelse hur viktiga saker som avhandlas där.