Kategorier
gamla inlägg Tillgänglighet

Knivsta.se är sämst

Knivsta är en bra plats att bo på. Det är en dynamisk ort. Snabbt växande. Knivsta är en rik kommun: Stora skatteintäkter och små sociala utgifter. Knivsta är en kommun som brukar hamna bra (lågt) i brottsstatistiken. Det är en av de kommuner i Sverige där det föds flest barn så det är därmed även en framtidskommun. Kommunen har bara funnits sedan nyår 2003 och har en låg genomsnittsålder. Så det är en ung kommun i flera avseenden.

MEN:

Jag har sagt det förrut och jag säger det igen. Knivsta kommun har en av Sveriges sämsta webbplatser. Den suger i fråga om tillgänglighet. Den fungerar dåligt i andra webbläsare än Internet Explorer och det mest irriterande av allt är att det är hopplöst att försöka hitta information där. Jag vet inte hur många gånger jag famlat runt efter läsårstider, barnomsorg-info, öppettider för återvinningscentralen, (Aktuell) info om öppettider mm. Och jag blir lika irriterad varje gång. Dessutom är sajten vansinnigt ful och otidsenlig i sin design. Och den har sett exakt likadan ut i snart 7 år.

Det mest beklämmande är otillgängligheten. Webbplatsen har blivit anmäld till det som tidigare hette Handikappombudsmannen, HO, två gånger för otillgänglig information. Inget har hänt.

I förra veckan anordnade HSO tillsammans med kommunen Tillgänglighetsdagar med lite olika programpunkter. Nu är tyvärr all info om dessa bortplockade från kommunens webbplats. Men jag hade velat gå och lyssna på när webbansvarig presenterade kommunens webbplats. Helt signifikativt så var den enda information om Tillgänglighetsdagarna upplagda på nätet som en pdf-fil. Därmed har man ju visat hur mycket (läs: lite) man förstått om tillgänglighet på webben.

I torsdags släppte Sveriges kommuner och landsting en rapport och resultatet av en omfattande medborgarinriktad kartläggning av kommunernas webbplatser. Alltså en undersökning av hur bra Sveriges samtliga 290 kommuner är på informationsförsörjning via webben. Lite oförtjänt bra placering i totalen för Knivsta som hamnar på plats 60-70 nånting när man slår samman samtliga faktorer.

(En parentes: Värt att notera är att SKL har med ”Lyssna-funktion” på webbplatsen som ett kriterium när de mätte tillgängligheten på webbplatserna. Det ser jag som ännu ett stort erkännande för tjänster som ReadSpeaker. Slut parentes 😉

Detta inlägg får även bli ett test hur pass bra Knivsta kommun är på att fånga upp missnöjda medborgare som jag i bloggosfären. Ska bli intressant att se om jag får någon respons/feedback på detta. Men jag har kritiserat min hemkommun förr (både här och här) utan respons så jag har inga stora förhoppningar.