Kategorier
gamla inlägg Misc

En halsduk med ett statement

På väg till Socialmedia Club Uppsala och meetup nr 3 gick jag genom Forumgallerian i Uppsala i kväll. Och i den lilla ”T-shirt Store” mitt i gallerian hade de denna halsduk framme:

Trots att jag egentligen hade lite bråttom var jag bara tvungen att stanna och köpa den. ”Normal people scare med” står det på den. SÅ COOLT! Den tänker jag bära med stolthet och en vacker dag kommer jag att rycka loss den från nacken och hålla den ovanför huvudet och vråla ut texten som ett AIK/Bajen/Djurgårn-fans skulle kunna göra med sina halsdukar.

För jag har svårt för folk som är normala. Kanske inte så att jag riktigt är rädd för dem. Men de som på fullt allvar menar att de är normala och därmed per automatik har bestämt att det finns något som är normalt.

Jag frågade säljaren om texten stod för något speciellt. Nån organisation eller nåt sånt. Han hade inte en susning. Nu har jag googlat och bland det första som dök upp var detta Youtube-klipp:

Om du inte orkar kolla på hela kan du hoppa fram till 8.25 in i klippet. Där får några unga personer med autism svara på frågan om ”Normala människor skrämmer dig”. Allas svar är intressanta. Men det klokaste tycker jag var tjejen på slutet som svarar att Normala människor skrämmer mig för att de tycker att de är normala. För i hennes mening finns inget som är normalt.

Jag brukar kalla mig själv för normalstörd. Och jag känner många underbara människor som i mångas ögon skulle klassas som onormala. Det är spel/webb/dator/nätverks/rymd/fiske/bil/sport/musik/-nördar mm. Människor med alla möjliga diagnoser. Människor som har valt en helt annan livsstil än ”gemene man”. Människor från helt andra kulturer än vår. osv osv. Och jag älskar folk som är sig själva och inte försöker vara något annat än vad de är. Såna är det enklare att vara med och umgås med än sådana som hela tiden försöker vara något de inte är. Och detta de försöker vara som de inte är skulle man nog kunna sammanfatta just med att vara normal.

Uppdatering: Nu har jag hittat halsduken på T-shirt Shops webbutik. Så nu kan även du beställa en likadan för 200 kr. Har fått mycket respons på Facebook på detta och vet redan om två till som kommer att köpa en på studs. Så nu startar vi en folkrörelse baserad på en random halsduk.