Kategorier
gamla inlägg Sociala medier

Döden på facebook

Hundra år sedan jag bloggade sist. Denna blogg för en tynande tillvaro. Försökte uppgradera till version 1.6 av Joomla men körde fast då något i databasinställningarna för mitt webbhotell inte verkar lira med uppgraderingspluggen. Egentligen skulle jag vilja byta till WordPress men då tappar jag alla inlänkningar till gamla blogginlägg. Nåväl. Dags att damma av bloggen för att skriva nåt. Och vad kan då passa bättre än att skriva om döööden 😉

Och jag tänkte inte skriva att facebook dör pga Google + kommit. För jag tror inte på det….ännu. När jag räknat ut hur och varför man skall använda Google + så kanske jag ändrar mig. Men tills vidare säger jag länge leve facebook! 🙂

Digital minneslund

Har sedan en längre tid tillbaka två facebookvänner som inte finns kvar i livet. Har inte velat unfrienda dem för jag tycker inte att det gör något. I det ena fallet handlar det om en man som jag kände väl och har haft mycket kontakt med även offline. På årsdagen av hans dödsdag så skriver alltid någon på hans facebook-wall till minne av honom. Jag tycker det är fint med en liten digital minneslund för min vän. Det enda som var lite störande tidigare var när facebook ibland påminde mig om att det var länge sedan jag hade kontakt med honom och bilden dök upp i högerspalten. Funktionen verkar inte finnas kvar nu, men då det hände några gånger var jag nästan på väg att unfrienda honom bara för det.

”Vill du komma på min begravning?”

I det andra fallet handlar det om en kontakt jag fick genom jobbet och en person jag aldrig träffade offline. När personen gick bort använde anhöriga den personens facebook-profil för att bjuda in samtliga facebook-vänner till dennes egen begravning. Inte så smakfullt, nej. Men man kanske inte är så rationell alla gånger i en sådan situation. Personen själv skulle delta i eventet enligt OSA-listan. Men jag tycker att det är en tolkningsfråga om det kan räknas som närvaro att man är objektet för eventet och ligger i en trälåda hela tiden. Har hursom ändå inte unfriendat den personen heller.

Personen jag kanske känner…..är död

Det som blev aktuellt helt nyligen när det gäller döden på facebook är att ”Personer du kanske känner” föreslog en person som jag vet vem han var men som jag också vet hastigt gick bort för ett par månader sedan. Vi har några gemensamma bekanta och därför dök bilden och namnet upp i högerfältet. Det var också lite olustigt på något vis. För visst skulle jag ju kunna skicka en vänförfrågan. Men jag skulle nog knappas få svar.

Statusändring i flödet: ”NN har avlidit”

Det har diskuterats tidigare om döden på facebook och andra sociala forum. Har inga anhöriga tillgång till den bortgångnes profil är det i princip stört omöjligt att få bort den. Tycker att facebook åtminstone borde ha en funktion där de som har ett släktband (typ förälder/barn/syskon) borde kunna anmäla en person/profil som avliden. Och om denne själv inte bestrider det inom en viss tid så ändras status till avliden och den personens profil finns då kvar men kan inte dyka upp i ”personer du kanske känner” eller ”folk du inte haft kontakt med på länge” osv. Och detta behöver inte vara en statusändring som då automatiskt syns i alla den personens flöden. För jag tycker här att det är precis som med statusändring av förhållanden (läs: separationer) dvs att jag föredrar att få veta vissa saker om mina vänner på andra sätt än via en statusändring i facebook-flödet. Så analog är jag.