Kategorier
Event

Sweden Social Web Camp 2012

Dags att sammanfatta några fantastiska dagar. Som jag skrev i mitt förra inlägg så verkade det som att jag skulle missa #sswc för andra året i rad trots att 2009 och 2010 var så häftigt och otroligt givande. Men tack vare FS Datas tävling där jag vann både biljett och stugplats så ordnade det sig så jag kom iväg iallafall. Så än en gång: TACK FS Data för denna möjlighet!

Det blev lite bråttom att fixa resor fram och tillbaka och även boka om och fixa ett par inbokade möten tor-fre. Men allt löste sig smidigt och jag kom i väg i torsdags morse.

Knytkonferensen börjar på resan ner

Sweden Social Web Camp började på Stockholms C på torsdags morgon vid 7-tiden då jag mötte upp de andra som skulle få åka ner med det coola chartrade tåget. Nästan hälften av Campets 450 deltagare åkte från Stockhom med det tåget. Vi var ett gäng som fick en förstaklass-kupé med 6 sköna stolar. Vi fixade en egen Wifi-spot och hade en grymt trevlig resa söderut. Det var @magnuskolsjo, @letterpress_se, @axbom och @aselundblad som delade kupén med mig.

Under nerresan så blev jag uppringd av en journalist på BLT som ville intervjua mig om stämningen på tåget. När vi kom fram till Karlshamn ville han att fotografen skulle få ta en bild av mig. Det hela resulterade i en helsides artikel i fredagens BLT som såg ut så här:

skärmdump av sidan 12 i BLT 17/8 rubriken lyder Tåg med nördar kom lastat till Karlshamn

(Här kan du läsa ovanstående sida som pdf)

Tidigare år har det arrangerats bussar från Stockholm och de har varit en bra start på evenemanget. Tåg var ännu bättre och coolare. Det fanns restaurangvagn ombord, biovagn och folk rörde sig fram och tillbaka i tåget och vi hade flera intressanta diskussioner redan på väg ner.

Första kvällen på Tjärö var mest att installera sig i stugan med min rumskompis Björn Sennbrink från Örebro (extra kul att den andra vinnaren i FS Datas tävling var en som jag känner sedan tidigare). Det hölls en gemensam samling och så var det bara att kolla in Fredagens program för att bestämma vad man ska gå på.

Gridden (eller The grid) är knytkonferensens hjärta och struktur. Det börjar med ett tomt rutnät som fylls på med sessioner som deltagarna vill hålla i eller diskussioner som någon vill ska bli av. Fredagens program hade gjorts klar online innan vi kom ner genom att alla som ville fick föreslå sessioner och sedan rösta på de man ville skulle bli av. Det kom inte in fler förslag än att samtliga kunde sättas upp på rutnätet. Det blev även plats över till några extra. I bilden ovan har jag ringat in de jag var med på.

Fredag, knytkonferens dag 1 med ”för-gridden”

Några ord om de sessioner jag deltog i på fredagen:

 • Awesome Stormtroopers med @kalexanderson som berättar om sina fantastiska stormtrooper-bilder som snurrat jorden runt ett par varv nu. En av mina absoluta favoritögonblick under SSWC. Har ni missat hennes bilder så kan ni börja med att kolla in dessa. Grym session! Fantastiskt inspirerande föredragshållare! Kalexanderson, du är bäst!

  Foto: Kristina Alexanderson, Flickr.com/kalexanderson
 • Säker lösenordshantering. Andreas Ahrens höll en mycket givande och nyttig session om säker lösenordshantering. Har en del att ta tag i där. 😉 Förvånansvärt många som verkar ha grym säkerhet på sina inloggningar. Eller så bluffar de bara 😉 Du kan se hela sessionen i mina Bambusersändningar del 1 och del 2.
 • Toastmaster. Fick en inblick i hur ett Toastmaster-möte går till. Några modiga och grymma improvisatörer pratade 2 min på ”table-topics”, dvs ämnen de fick serverade i samma ögonblick de klev upp framför alla andra. Fick själv testa på formatet ”Icebreaker” dit jag hade förberett en 6minuters dragning under den långa titeln: ”Vad som gjorde mig engagerad i funktionshinderfrågor”. Försökte bjussa lite på mig själv och inte prata på i de vanliga hjulspåren. Fick proffessionell bedömning efteråt av Christopher enligt ”sandwich-metoden”. En annan räknade alla ”hum” som varje talare sa (Jag=18 st). Väldig nyttigt och givande!
 • Twittercensus. Fick en genomgång av Datamining/Visualiserings-Ninjan Hampus Brynolfs Twittercensus. Väldigt intressant överblick av det svenska Twitter. Mina bambusningar finns som del 1 och del 2. Han höll sin session i den lokal som Google sponsrade så de har även sänt sessionen här. Hampus visualisering av Twitter i Sverige är rena rama konstverket. Kolla in visualiseringen och hitta dig själv i det färglada molnet av 170.000+ aktiva svenska twittrare: www.twittercensus.se
  Mycket intressant fakta ang. svenska politik-twittrare: Alla andra partiers twittrare följer varandra över partigränserna utom SD. De följer bara sina egna.
 • Bättre kan ni Google! Sista passet gick jag och lyssnade på Googles presentation av Hangout. De pitchade även Google+. Jag kan erkänna att jag äntligen förstod lite bättre vad Google+ egentligen handlar om: Inte en ny tjänst som ska konkurrera med övriga om mest användare. Utan Google+ är ett socialt lager på Googles alla övriga tjänster. Men utöver den insikten så var sessionen hela helgens stora besvikelse. Kanske vi nördar på SSWC har hybris, men man kan inte locka med en ”hemlig gäst” som sedan INGEN visste vem han var. En annan sak som även slog mig ännu en gång var hur dåliga Googles folk är på att presentera. Ingen show, ingen karisma. Tråkigt och taffligt. Åter igen hänger det säkert ihop med förväntningar. Hade det varit en källar-startup från Nässjö hade man varit imponerad och nöjd. Men Google!? Inte ok. Bättre kan ni.

Lördag, knytkonferens dag 2

lördagens programpunkter i ett rutnät
Lördagens gridd fylldes på ca 10-15 min

Lördagens program sattes på fredag eftermiddag. Ingen fick sätta upp något på schemat före kl. 16.00. Kvart över kollade jag på den första gången och då var den i princip full med programpunkter 🙂

Det fanns mycket att välja på och flera ggr var det mycket svårt att välja.

Några ord om varje session

 • Bloggkompassen. Joakim Nyström och hans ständige vapendragare Mattias Östmar ritade upp en schematisk bild för hur en blogg blir stor och vilka beståndsdelar som behövs. Mycket kloka tankar och pedagogiskt beskrivet. Helt klart ett värdefullt verktyg jag tar med mig i min låda när jag ska hjälpa någon organisation börja blogga framöver. Sessionen skulle hållas på platsen ”Under flaggstången” men pga regnskur tejpade han upp sina papper på en stugvägg intill istället 🙂
  Joakim Nyströms Bloggkompass
 • Myndigheter och kommuner på Facebook med @glimra. Anna Hass lyfte bra och några dåliga exempel på myndigheters närvaro på facebook. Karlstad och Arbetsförmedlingen var två bra exempel som också jag gillar starkt. Jag Bambusade så här kan man följa diskussionen i del 1 och del 2.
 • Under lunchen upptäckte jag att det blivit en tom ruta i programmet. Dessutom i en av de tre salarna med projektorer. Så jag satte upp en session som hette ”Prezi för nybörjare” ca 10 min innan det passet skulle börja. Jag fick ihop ca 15 deltagare och improviserade en dragning. Google direktsände och det hela kan ses här.
 • SEO och framtiden. Var med en stund men sessionen verkade inte riktigt handla om det jag hoppades på så jag utnyttjade ”lagen om två fötter” och gick till en annan istället. En viktig beståndsdel i en knytkonferens är just möjligheten att få röra sig fritt mellan sessioner om det inte verkar bli som man trodde/önskade.
 • Twitter som utbildningsverktyg. @ordbilda berättade om hur han hjälper skolor att använda Twitter som stöd i undervisning och i skolarns kommunikation med elever. Vi hade ett intressant och trevligt samtal i en liten grupp under flaggstången.
 • Geek Parents. @kristinheinonen ledde sessionen som samlade ca 20-25 geek-föräldrar som ville prata om hur man förhåller sig till barnens användande av appar, nätet, teknik. Många bra apptips delades. Intressant ämne som kanske borde ha delats upp i separata diskussioner om det handlade om spädbarn eller tonåringar. Men en konkret sak som denna session utmynnade i var att det numera finns en grupp på facebook som heter just Geek Parents där tipsutbyte och diskussionen kan fortsätta länge till.

Kuriosa

Det är väl egentligen allt det där som händer mellan sessionerna som är det mest givande och spännande. Alla twitter-vänner man får träffa öga mot öga. Alla nya intressanta människor man träffade som jag nu följer på twitter och fortsätter hålla kontakt med. Alla intressanta små samtal i matkön och vid fikaborden.
På fredagseftermiddagen hittade jag två ensamma och lite övergivna SSWC-nybörjare som jag adopterade som mina ”fadderbarn” 😉

Anders, Daniel och Mari
Tack Anders och Mari för att ni gjorde SSWC lite trevligare och roligare!

På kvällen var det middag och bästaste Emanuel Karlsten var den hemlige middagstalaren. Mycket spännande och inspirerande berättelse om den Vietnamesiska nättidningen som kopierade en tidig version av Aftonbladet.se men nu är så sjukt mycket större och bättre. Hör/se hela talet här:

Emanuel blev lite lätt störd i sitt tal av att vi precis lyckades få 250 samtidigt incheckade på Foursquare och därmed fick en Super Swarm Badge (det lilla jublet som hörs vid 4 min) men han fixade talet galant trots den något distraherade publiken.

Sveriges mest väldokumenterade evenemang

Det hände mycket mer saker och detta måste vara ett av det mest väldokumenterade eventen på hela året i Sverige. De 450 som samlades på ön har sedan i söndags lagt upp bilder, videos, skrivit sina berättelser, samlat länkar osv osv.

Har du orkat läsa ända hit så orkar du säkert även läsa och kolla in ännu mer. Här hittar du:

Till sist: Värt att nämna speciellt:

 • Micke Kazarnowicz skrev snabbt en mycket bra återkoppling på hur SSWC kan göras ännu bättre.
 • Feffe Kauffman publicerade igår en mycket personlig reflektion över sin personliga upplevelser på ön.
 • Erik Starck skrev ihop mycket kloka ord med väldigt konkreta tips om vad moderna företag kan lära av ett event som SSWC.