Kategorier
gamla inlägg

Mycket tänkvärt videoinlägg av Amanda Baggs

amanda-baggs.gif
För ett par dagar sedan läste jag en artikel i magazinet ”Wired” som var mycket intressant. Rubriken på artikeln var ”Sanningen om Autism: Forskare tänker om vad de trodde sig veta om autism”. Det är en amerikansk kvinna som heter Amanda M Baggs som lagt upp en video på Youtube där hon vill förklara hur hon som person med autism fungerar och tänker. Videon börjar med att hon filmat sig själv då hon gör en lång rad till synes meningslösa repetativa rörelser med olika föremål samtidigt som hon hummar fram en för mig mycket vacker men entonig sång. Sedan kommer texten ”Translation” upp och så gör hon ett långt och mycket väl förklarande uttalande om varför hon gör som hon gör. Amanda slutade tala vid 20-årsåldern och pratar istället genom att skriva text som en talsyntes läser upp. Hon berättar att den inledande delen av videon var exempel på hennes språk och hennes sätt att kommunicera med omvärlden. I våra ögon ses det som just meningslöst och udda men hon ställer frågan vem som har rätten att döma vad som är meningslöst och udda och att vi ställer krav på att hon (och andra som hon) skall lära sig vårt språk för att accepteras i samhället medan vi tar oss rätten att avfärda hennes språk som nonsens.
Då jag under sammanlagt 8 års tid dagligen arbetat med människor med diagnoserna Autism och Aspergers syndrom tycker jag att det var fantastiskt att höra hennes uttalande. Det är ett mycket välformulat politiskt uttalande som ALLA borde se.
Journalisten från Wired har intervjuat Amanda och säger bl.a. att det är vissa som ifrågasätter om hon verkligen gjort videon själv. Till svar smattrar Amanda fram svaret på tangentbordet. Och hon säger att ingen av hennes personal ens skulle kunna hantera den programvara hon använde för att klippa ihop filmen. Och så beskriver hon utförligt hur hon gick till väga då hon gjorde den.
Jag vill uppmana alla som läser detta att avvara de drygt 8 minuter som videon tar för att SE DEN! För som sagt så gör Amanda Baggs ett mycket starkt uttalande som hjälper till att krossa de fördomar som tyvärr fortfarande så starkt lever kvar i vårt samhälle om att människor med autism och andra former av kognitiva funktionsnedsättningar:
– inte har känslor
– lever i sin egen glasbubbla
– inte kan kommunicera
– inte är intelligenta
– inte har behov av kontakt med andra människor
För som Amanda säger avslutningsvis så klokt säger:
”Det är först när olika sorters personligheter accepteras som rättvisa och mänskliga rättigheter blir möjligt!”
Videon kan du se här: