Kategorier
gamla inlägg Tips och tricks

Kan vi få slippa visitkort snart?

Snart har ett årtionde gått av det nya milleniet. Vi har digitaliserat det mesta av vår kommunikation. Allt mer sällan kommer post till oss på papper. Men visitkortet är fortfarande det allra vanligaste sättet att ge våra kontaktuppgifter till någon vi möter i köttrymden (det som en del väljer att kalla för IRL, AFK, verkliga livet ;-). Är det inte dags att vi kommer överens om att sluta upp med visitkort helt och hållet?
Det finns många alternativ. Och kanske är det just vad som är problemet. Att det finns så MÅNGA alternativ och inte ett enda gemensamt alternativ. Men jag tänkte iallafall ge några förslag på ersättning till visitkort som redan finns och används:

Do you poken?

poken
Inför det omtalade Sweden Social Web Camp fick jag för första gången höra talas om Poken. Det är en liten maskot som bara har ett unikt ID-nummer och en html-fil lagrad på sig. När du sedan håller en Poken mot en annan Poken så lagrar de varandras ID-nummer.  När du sedan ansluter din Poken till din dator kan du gå in på www.doyoupoken.com och hittar där alla de kontaktuppgifter som de du träffat har lagt upp. Du kan välja vilka kontaktuppgifter du visar för andra. Alltifrån en mailadress eller ett telefonnummer till alla dina profiler på en lång rad sociala nätverk.
Jag har en Alien-poken som på bilden ovan. Det finns en lång rad olika att välja mellan. Och om det känns för mycket som Tamagochi så finns även en business-variant som ser ut som ett USB-minne. Men då till mer än dubbla priset.
Vet ej om dessa små trevliga och praktiska figurer säljs av någon i Sverige. Jag köpte min av Karin Høgh på www.podshoppen.dk och som jag kan rekommendera varmt.
En sån här liten rackare blir riktigt användbar om en konferens/mäss-arrangör bestämmer sig för att dela ut sådana till alla deltagare.

QR-kod

qr-kod som leder till min vcf-fil

QR-koder eller barcode har funnits ett tag men inte slagit igenom ännu i Sverige. I Japan används dessa koder flitigt i kampanjer. Men där är också mobilsurf åtskilligt mycket större än i Sverige. I imånga kameramobiler finns programvara som kan tolka en kod som den ovan. Och oftast gömmer sig då en webbadress bakom punkterna.

Men så kom jag på att ett fiffigt sätt att ge folk möjligheten att lägga till mig i sin adressbok i sin mobil är att göra följande:

1. Skapa en VCF-fil med dina kontaktuppgifter i Outlook eller nåt annat program som kan hantera vcf-formatet för poster i adress-/kontaktlistor.

2. Lägg upp vcf-filen på din blogg eller någon plats på webben som går att nå för alla.

3. Skapa en QR-kod t.ex. på denna sida: http://qrcode.kaywa.com/

Den bild som skapas kan du sedan skriva ut och bära med dig på en konferens och liknande. QR-koden ovan har jag utskrivet på en bit hårt papper som jag laminerat och alltid har med mig. Alla som hittills testat den i sina olika mobiler har på tre klick kunnat spara ner alla mina kontaktuppgifter i sin adressbok: Klick 1: scanna koden, Klick 2: gå till adressen, telefonen upptäcker att det är en vcf-fil som hämtas och frågar om användaren vill spara kontakten i adressboken. Klick 3: Ja! Klart!

Har du inget program i din kameramobil för att scanna QR-koder så kan du hitta en här (i-nigma.com). Jag använder den, det är gratis och fungerar perfa.

Och så 8 sätt till….

I sommar taggade jag en artikel på Mashable.com om 8 sätt till att ersätta visitkort. Och iPhone har ytterligare appar förutom den som nämns där som gör att man kan byta kontaktuppifter trådlöst med andra iPhone-användare. Bump är en som många verkar ha.

Har du fler förslag på hur vi kan slippa samla högar med papperskort? Jag har hundratals och åter hundratals visitkort sparade i en stor plåtburk på skrivbordet. Inte kan man kasta dem. Och inte har man någon nytta av dem heller.

Tillgänglighet

Ytterligare en viktig poäng med att komma ifrån de små papperskorten är att de ju inte alls är tillgängliga exempelvis för personer som är blinda, gravt synskadade m.fl. Vissa företag som jobbar i branschen har visitkort med braille (punktskrift) på. Men det är utrymmeskrävande och då ryms oftast bara namnet. Ett elektroniskt visitkort är ju däremot mycket tillgängligare.

Den gemensamma vinningen för alla är att om vi får in kontaktuppgifterna i datorn så behöver vi inte knappra in en massa bokstäver och siffror för att kontakta folk. De finns istället endast ett klick bort. Och det är ju att vara tillgänglig i dubbel bemärkelse (”accessible/available” på engelska)