Kategorier
gamla inlägg

Intressant föreläsning om dyslexi av Martin Ingvar

martin ingvar
Tor-Fre förra veckan var jag i Hallsberg som utställare och föreläsare på en dysleximässa. På fredag eftermiddag var dragplåstret för hela eventet en föreläsning med Martin Ingvar, en av världens ledande forskare på området. Han är professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet. Det var jag och över 400 åhörare till som bänkade oss för en 3,5 timmars föreläsning. Det låter trist med en professor som skall presentera forskningsrön och fakta i 3.5 timmar men tiden flög förbi. Dels är det ju ett mycket intressant ämne men sedan är Martin Ingvar även en mycket bra föreläsare. Han utnyttjade möjligheterna med bildspel på bästa sätt (vågar inte säga "Powerpoint" för jag tror Martin är en utpräglad Mac-kille). Det var ljud, bild, animationer och filmklipp som på ett mycket bra och underhållande sätt underbyggde det han hade att säga. Och trots den förhållandevis stora publiken så fick han även till en bra dialog och kontakt med oss. 
 
Martin Ingvar gick igenom dels vad som orsakar dyslexi, hur man skall bemöta det och hur skolan borde ordnas för att skapa de bästa förutsättningarna för alla dem som har dessa svårigheter. Martin förklarade allt på ett mycket pedagogiskt sätt och han fick allt att låta så självklart och enkelt. Och det var heller inga lösryckta åsikter och teorier utan han pekade även på en lång rad undersökningar och forskingsresultat som stödjer hans olika resonemang.
 
Några axplock: 
  • Dyslexi beror både på arv och miljö. Ibland mer av det ena och/eller mer av det andra. Oftast en kombination av båda.
  • Ju tidigare insatser desto större möjligheter finns att man får mindre svårigheter längre fram i livet med att läsa och skriva.
  • Det borde vara kriminellt att inte ge barnen den extra hjälp de behöver NÄR de behöver det.
  • Den insats som det finns överlägset mest stöd för ger stora resultat i utvecklingen av läsförmågan hos barn med svårigheter är en-till-en undervisning. Martin Ingvar verkade inte ha mycket över för all jordens hokus-pokus som Omega 3-piller, Kattmetoder och massage mm. Han sa att det enda som räknas är: Evidence, Evidence och Evidence.
    Även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv var det en-till-en undervisning som överlägset var de bäst satsade pengarna på barn med särkilda behov. För det har visat sig vara så otroligt viktigt att få stöd tidigt om man har särskilda behov.
  • Det borde anses vara tjänstefel av skolan att avkräva diagnos för att bevilja extra resurser. 
Samtliga ståndpunkter var lätta att "köpa".
 
Martin Ingvar har en egen hemsida där han verkar vara flitig att uppdatera och där det finns massor att läsa även om annat än dyslexi. Du hittar den på http://martin.ingvar.com
 
I höst släpper han även en bok som heter "En liten bok om Dyslexi" och den kommer jag att köpa.
 
Har du möjligheten att lyssna på Martin Ingvar så rekommenderar jag att du tar den!!