Kategorier
Angeläget

En sista hälsning till min vän Spenatmamman

En god vän till mig, Kajsa Bergman Fällén, även känd som Spenatmamman, har under en längre tid kämpat en vansinnigt tuff kamp mot en kroniskt cancersjukdom. Och just nu verkar det som att det är den sista ronden i den orättvisa kamp som Kajsa går på Nyköpings lasarett. Precis på samma sätt som så många andra människor har gått mot denna fruktansvärda och vidriga sjukdom. Samma sjukdom som gjorde mig föräldralös inom 14 månader från september 2004 då pappa dog, 56 år gammal och sedan november 2005 då mamma dog 57 år gammal.

Jag lärde känna Kajsa via Twitter och Bloggy och tyckte det var så häftigt att få träffa ”Spenatmamman” för första gången offline den där magiskt nördiga helgen på Tjärö det första året webb-knytkonferensen SSWC anordnades. Sedan har vi följts åt mest på webben men även träffats på Webbkonferenser som Internetdagarna, SSWC 2010 och mindre sammankomster som tex Bloggers Monday.

Kajsa på SSWC 2009
Spenatmamman så som jag vill minnas dig: Frisk och kry, en klok och kreativ glädjespridare mitt bland oss nördvänner en frukost under SSWC 2009. (Foto: @mikumaria)

Jag har med sorg och smärta i hjärtat följt hur tuff kamp Kajsa haft med sin sjukdom de senaste åren. Men samtidigt förundrats och beundrat den kraft och mod som Kajsa utstrålar i det hon sagt på bloggen och Facebook. Och imponerats över all kreativitet och inspiration som hon delat med sig av. Ett konkret och väldigt talande exempel i sommar styrde hon upp så flera familjer där en förälder hade en kronisk cancerdiagnos kunde samlas på Lastberget i Bålsta en helg. Kajsa satte upp en insamling på Fundedbyme som snabbt drog in de pengar som behövdes så familjerna fick denna möjlighet till en mycket rimlig kostnad.

Jag vet inte om detta hinner nå fram till dig Kajsa. Jag hoppas det innerligt. Jag skulle verkligen verkligen vilja att det plötsligt skedde något under så du bara blev kvitt hela sjukdomen. Så jag upprepar det jag skrev på din facebook-vägg igår kväll när jag trodde att du inte längre fanns kvar:

Tack kära vän för all glädje, inspiration, kloka ord, styrka och kreativitet som du har delat med dig av ända fram till dina sista dagar. Tänker på din fina familj.

 

 

”Ryktet om min död är betydligt överdrivet” *

De senaste veckorna har jag sett flera mycket illavarslande tecken på hur Kajsa mått och har tittat in på hennes profil på facebook i stort sett varje dag. Det har nu varit helt tyst från henne i flera dagar. Och igår kväll när jag gick in där och tittade var det fullt med sista hälsningar som jag med fasa läste och tolkade som att hennes kamp var slut. Jag skrev ett inlägg själv och ett liknande på Twitter. Men då jag senare på kvällen satt och scrollade ner bland alla inlägg så insåg jag att det inte fanns ett enda som bekräftade att det gått så illa som alla verkade tro. Det som nu har en mycket nära vän till Kajsa bekräftat på hennes facebook-sida är att hon snabbt blivit mycket sämre och ligger i koma.

Det känns väldigt tråkigt att jag har bidragit till att sprida rykten som kunde tolkas som att Spenatmamman inte finns kvar bland oss. Ännu en gång har jag påtagligt sett hur snabbt rykten blir till sanningar på nätet. Men vi är så många som varit så oroliga så länge. Vi vill inte att det oundvikliga ska ske. Som jag nämnde inledningsvis har jag personlig erfarenhet att ha suttit där med pappa och mamma och hoppats att något under ska ske och allt ska bli som förrut igen.

Om man ska kunna se något positivt med allt som folk har sagt och skrivit då de trodde att Kajsa gått bort så är då kanske att det är väldigt mycket fint och kärleksfullt sagt OM henne på hennes facebooksida och på Twitter som ändå är riktat TILL henne. Och förutom de som bara önskar henne ”vila i frid” så är det ju en hel del som Kajsa skulle kunna ta till sig om hon ännu fick chansen att piggna till och få vara bland oss här en stund till. Och det är vi många som önskar skulle hända.

Vill ni göra något konkret för att stödja cancerforskningen så har jag två förslag:

  1. Ge ett bidrag till Kajsas egen insamling till Cancerfonden som hon startade för länge sedan.
  2. Ni kan även passa på att ge ett bidrag till den pågående kampanjen för pengar till Prostatacancer-forskning där jag har flera vänner som deltar i ett Team som kallar sig ”Social bros” som Joakim Jardenberg leder. De har satt ihop ett lag som tävlar om att samla in mest pengar. Alla rakade av sig sina skägg och sparar nu till en mustach och man kan så klart följa deras framsteg noga då de allihopa är Sociala Medie-nördar: Social bros Movember. Just nu har de kommit upp i över 26.000 kronor och de leder den globala listan över mest effektiva team.

Uppdaterat 15/11: Kl. 7 i morse har Kajsa somnat in. Kajsas nära vän Lotta Wiström var den som de sista dagarna hållit oss utan direktkontakt med hennes familj informerade om läget. Så här skriver Lotta på Kajsas tidslinje: (för de som finns på facebook och har access till profilen). Väldigt ledsamt besked.

 

*) ”Ryktet om min död är betydligt överdriven” är ett av världens mest kända citat. Och det yttrades av Dr Livingstone år 1871. Läs mer om det här.