Kategorier
gamla inlägg

Välviljans apartheid

Denna vecka har Sveriges Radio en temavecka om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättning. De har satt upp en särskild tema-sajt där du kan hitta en lång rad intressanta artiklar och inslag i ämnet: Länk till tema-sajten
 
I morse sändes ett inslag med min kollega, vår chefsutvecklare Fredrik Larsson. Radio Uppland var på kontoret i går och lät Fredrik undersöka hur tillgängliga Uppsala läns kommuners webbplatser är. Du kan lyssna på inslaget och läsa om resultatet här.
 
En sak jag har reagerat över efter att ha lyssnat på några av inslagen och reportagen samt läst på ovanstående webbplats är terminologin. I beskrivningen för temat talar man om funktionsnedsättning och det är den enda riktiga benämningen på vad en person kan ha. Men på Sveriges radio pratar man om handikapp, handikappade, funktionshindrade osv.
 
Handikapp är något en golfspelare kan ha. Inget annat.
 
Funktionshinder är inte något en person kan ha utan det är omgivningen som skapar funktionshinder.
 
blindbeggar.jpg
Bildtexten lyder: "En blind tiggare hör prasslet av hennes klänning och sträcker ut sin skälvande hand för en almosa". Bildursprung okänd. 
 
Bakgrunden till ordet Handikap skall tydligen vara 1800-talets London där man kallade tiggarna längs gatorna för Hand-i-cap för att de satt och tiggde med mössan som bössa. Det var väl det sätt som människor med funktionsnedsättningar var tvugna att försörja sig på i 1800-talets London.
 
I Ryssland kallar man tydligen rullstolsburna för "invalider" fortfarande om man översätter direkt till svenska (!!). En människa kan inte vara "in-valid". Men det kan däremot en webbplats vara…