Kategorier
gamla inlägg

Marschera för tillgänglighet!

marschen.jpg

I morgon går årets marsch för tillgänglighet av stapeln. Det som började för 6 år sedan som en marsch i Stockholm har nu vuxit till en rikstäckande manifestation på sammanlagt 15 orter. Stöd årets marsch och den organisation som ligger bakom kampen för att få till en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering. Läs mer om på vilka orter som marschen arrangeras och hur du kan skriva under på den namnlista som samlas in till deras stöd: www.marschen.se  

Idag träffade jag ett större bolag inom resebranschen och med på mötet var deras ansvarige för funktionshinder-frågor inom företaget. Hon hade hört en teori om varför det är så många länder som har bättre tillgänglighet än vad vi har i Sverige. Bl.a. så har ju USA, Storbrittanien och Australien sedan länge en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering.Enligt en teori som hon hade hört beror detta på alla de som skadades och fick en funktionsnedsättning under andra världskriget. Deras hjältestatus har snabbat på lagstiftningen och tillgänglighetsarbetet i många länder.

Lite sorgligt att vi som varit förskonade från krig under så lång tid ändå inte på ett bättre sätt kan värna om våra medborgare med funktionsnedsättning vilka borde ha en lika självklar rätt och tillgång som vi andra till samhällets service, byggnader och information. Även om de inte riskerat sina liv i något krig.