Kategorier
gamla inlägg

Summering av Offentliga Rummet 2008

offentligarummet2008.jpg

 
Nyligen hemkommen från Offentliga Rummet i 2008 tänkte jag skriva ner några funderingar kring de senaste tre intensiva dagarna.
 
Dag 1 (i förrgår) var Nätverksdag. Som nybliven medlem i Nätverket 24-timmarswebben så deltog jag i den nätverksträffen. Det var en intressant dag där Jan Gulliksen från Uppsala Universitet/It-arkitekterna pratade om hållbarhet och användbarhet. "Gulan" var lika lysande som vanligt. Han är en mycket bra föreläsare och hade som vanligt många intressanta klokheter att dela med sig av.
 
Socialstyrelsen presenterade sitt projekt Äldreguiden. Och det skulle ha kunnat vara intressant men det var lite svårt att klura ut var syftet med projektet var och vem som skulle ha nytta av det. Det verkade som att man ville att anhöriga och brukare själva skulle kunna gå in på nätet och där läsa sig fram till vilken kvalité olika vårdinrättningar har i olika delar av landet. Men som sagt: budskapet gick inte riktigt fram.
 
En intressant del som ännu inte var genomförd var att totalt 150.000 brukare av äldrevård i Sverige skall få fylla i en enkät om hur de upplever kvalitén på vården. DET kan man kalla statistiskt underlag och kommer säkert att bli en bra måttstock på vart man kan hitta bra vård till äldre. Min tanke är iallafall att det ENDA som är intressant då man ska ta reda på vart man kan tänkas placera en äldre anhörig är följande: Vart trivs brukarna och personalen bäst!
 
Ett pass var Gruppdiskussioner och då fick jag leda en av fem diskussionsgrupper och temat jag föreslagit och fick dra var: Uppläsningstjänster för Internet. De flesta som kom med i den gruppen var representanter för myndigheter som står i färd med att skaffa talande webb. Jag anade att det skulle bli så och därför mer eller mindre tvingade jag  med en deltagare som jag visste var skeptisk så att vi även kunde få till en diskussion om talande webbplatser behövs och isåfall för vem. 
 
Det sista passet hette "Skriv begripligt så blir du läst" och föreläsare var Emilia Emtell från Språkrådet. Jag hade gärna lyssnat på henne men det var dags för mig att smita iväg och bygga montern till utställningen. 
 
På kvällen var det mingel och god mat på högskolan i trevligt sällskap av de flesta som varit med i de olika nätverksträffarna.
 
Igår och idag har vi då alltså stått i vår monter och pratat oss hesa med folk från hela Sveriges offentliga sektor. Vi lottade ut en iPod Shuffle per dag och det var uppskattat inslag. Önskar att jag hade kunnat ge en till alla trevliga människor som var med i tävlingen men det blev bara två av dem som jag fick ge det glada beskedet att de kunde få med sig en sprillans pytteliten iPod med sig hem.
 
Dels är det viktigt och trevligt att få chansen att prata med några av de närmare 200 kunderna vi har inom offentligt sektor i Sverige. Men sedan blir det ju även nya kontakter som vi nu skall följa upp. Det tokiga med denna konferens är dock att den ligger så nära inpå sommar och semestrar så det blir nog inte förrän i höst som man kan börja få till lite nya affärer på de nya kontakterna.
 
Då jag dessutom drog på mig en snuva i samband med att jag åkte till konferensen är jag nu lite småsliten. Men det är ju långhelg snart och OJ vilket väder att ha långhelg på!!!