Kategorier
gamla inlägg Ny teknik eller gammal lagstiftning

Hur ska man tolka denna reklam?

Den här bannern dyker upp med jämna mellanrum på Facebook:

piratflagga med Adobes logga i hörnet och texten 80% rabatt, studenter får upp till 80% rabatt på Adobes studentprodukter

Och min fundering är nu hur man ska tolka detta? 80% rabatt kan man ju påstå är exeptionellt bra rabatt. Och vad betyder det att det är en ledsen pirat på bannern?

När jag såg den kom jag att tänka på att någon nyligen berättade att Adobes VD sagt att piratkopiering har varit en lysande affär för dem. Först tyckte jag det lät konstigt då inte många andra programvaror kostar mer än Adobes Photoshop, Premiere och allt vad de heter. Men sedan fick jag förklaringen som är helt logisk: Om kidsen laddar ner, installerar och lär sig exempelvis Photoshop utan och innan på egen hand så kommer det ju att vara förstahandsvalet när de sedan kommer ut i arbetslivet. Och få är de arbetsgivare som törst ha programvaror installerade utan giltig licens.  Därmed skulle ju Adobe i princip kunna uppmana och själva lägga ut sina programvaror för nerladdning på torrent-sajter och därmed skaffa sig ett fantastiskt marknadsövertag.

Ännu ett exempel på hur man kan tänka ett steg till och ”utanför lådan” när det gäller upphovsrätt och att vaka över sina licenser.

Och när vi nu ändå är inne på detta område så läste jag idag på Metro Teknik att det verkar råda en viss förvirring just nu i maktens korridorer. För att inte tala om i bredbandsoperatörernas korridorer. Lagar stiftas som står emot andra lagar. Ska bli intressant att följa de första rättsfallen. Om ett par år hoppas jag att allt har lugnat ner sig och att Internet kan få fortsätta utvecklas som fri och öppen kommunikationsplattform för människor över hela världen. De som snabbast anpassar sig till de nya spelreglerna kommer att gå ut som segrare i det kaos som råder just nu. Adobe är nog en av dem.