Kategorier
gamla inlägg Sociala medier

”The death of education, but the dawn of learning”

Ett ämne som intresserar mig mycket men som jag inte bloggat så mycket om är teknik i skolan/undervisningen. Eller snarare min förundring över total frånvaro av ny teknik i skolan/undervisningen. Jag har barn både i mellan- och högstadiet och varje gång jag är till deras skola så är jag förundrad över den tidsresa jag får göra varje gång. Undervisningen i dagens skola går i precis samma fotspår som för 25 år sedan trots att det utanför skolan har hänt en hel del. Sovjetunionen heter Ryssland i kartboken och svarta tavlan är utbytt mot en whiteboard. Men utöver det är inte mycket annat som är uppdaterat. Overheadprojektorn har fortfarande status som ett mystiskt tekniskt underverk.
Detta är ett kärt återkommande ämne som jag brukar prata om med Richard Gatarski och som jag även försöker hålla mig uppdaterad om via värdefulla nätverk som exempelvis detta. Min åsikt kom även fram i detta inlägg från tidigare i år då jag reflekterade kring Katarina Graffman föreläsning på Daytona Sessions.
Bröderna Härén har i åratal gång på gång ringt i stora larmklockan och sagt att det är illa ställt med den svenska skolan. Deras specialområde är kreativitet. Och om du fortfarande lever i förvillelsen att vi i Sverige ligger bra till när det gäller kunskap så bör du kolla på denna föreläsning från Kunskapens dag 2007 (om du fortfarande inte sett den): Del 1, 10 min och Del 2, 34 min. Citat Fredrik Härén: ”Vi är totalt insnöade i det här landet”. Föreläsningen är tyvärr precis lika aktuell idag.
Och så lång inledning behövde jag för att komma det jag egentligen ville komma till. I morgon börjar en konferens i Nacka om Framtidens lärande. Och med anledning av det så tipsade min Twitter-kompis @dabra (Daniel Brandell) om ett upplägg han filade på till imorgon så hade han snubblat över följande helt briljanta videoklipp på Youtube. Ta dig tid i fem minuter och hör en hel dröss staplade visdomar av en lång rad distingerade direktörer och forskare inom utbildning i USA. Sällan har jag hört så mycket smart om undervisning på fem minuter:

Ja, de pratar om USA. Men ALLT de säger är om möjligt än mer sant för Sverige. Medverkande: (In order of apperance): Keith Krueger, CEO, Greg Whitby, Greg Black, Julie Evans, Stephen Heppell, Yong Zhao, Barmara S. Lielson, Cheryl Lemke, Susan Patrick, Chris Dede, Karen Greenwood Henke, Deborah Baker, Daniel Pink, Ken Kay.