Kategorier
gamla inlägg

EU skärper tonen angående tillgängligheten på webben

Jag har inte upptäckt det förrän nu, men den 2 juli gick EU-kommisionen ut med ett pressmeddelande med rubriken "Kommissionen vill att webben ska bli bättre anpassad för de funktionshindrade ".
 
Som jag nämnt i tidigare blogginlägg så var jag själv närvarande på den konferens som följde på det ministermöte i Riga 2006 där samtliga EUs ministrar skrev under en deklaration som bl.a. sa att samtliga offentliga webbplatser inom EU skall vara tillgängliga till år 2010. EU-kommissionären Viviane Reding sa i sitt tal där att hon skulle ta alla ministrar i örat vars länder inte uppfyllt deklarationen 🙂
 
Men som kommissionen lite bittert uttrycker det i sitt pressmeddelande: "Trots upprepade uppmaningar från EU och regeringschefer att förbättra denna situation är framstegen begränsade.".
 
Det är nu bara 17 månader kvar till år 2010 och OJ vad mycket otillgänglighet det finns kvar där ute.
 
Skärmdump från EUs roaming webbplats Ett bra och tydligt budskap från EU. Extra trevligt är det så klart även när de räknar upp uppläsning av text som en av tre viktiga lösningar för tillgänglig webb 😉 och då de är kunder till oss blir det också kanon när de i pressmeddelandet ber folk klicka på den lilla högtalarsymbolen uppe till höger på denna sida för att testa hur en "skärmläsare" fungerar. Tyvärr är det ju ingen skärmläsare direkt men det är ändå vår lösning de visar på.
 
Mer information:
 
EUs policy för webbtillgänglighet 
Viviane Redings sida på EUs webbplats