Kategorier
gamla inlägg

Bara liiite politik….

Jag har egentligen lovat mig själv att inte skriva något politiskt på denna blogg. Och detta ska inte heller handla om politiken i den lilla ankdammen Svedala.
 
Men jag läste nyss på super-bloggen Techcrunch en liten jämförelse mellan de två amerikanska presidentkandidaterna Barack Obama och John McCain. Uppslaget var att det tills helt nyligen var en kille vid namn Kevin Rose som hade mest folk i världen som följde honom via mikroblogging-tjänsten Twitter. Kevin Rose är en entrepenör som bl.a. startat Digg.com mm. och han har över 56 000 människor som följer varje steg han tar genom att prenumerera på hans Twitter-flöde som han tydligen uppdaterar väldigt ofta. Men helt nyligen gick Barack Obama om honom i den topplistan och har närmare 60 000 folk som följer hans förehavanden. 
 
Någon kommenterade artikeln lite bittert med att det förmodligen är 56 000 bloggare som följer Rose och 60 000 journalister som följer Obama. Och så kanske det är. Men Obama lockar till sig folk med att de som följer honom via Twitter först kommer att få veta vem han väljer som vicepresident-kandidat. Och vem kan motså det? Journalist eller inte?
 
John McCain har 0 som följer honom via Twitter. För han har ingen profil där. Han kan inte ens använda en dator!!!!! Och det var det som var det mest anmärkningsvärda i artikeln. Jag har redan tidigare undrat hur republikanerna tänkte när de röstade fram en herre på 71 år som kandidat. Jag hörde på radion tidigare hur några politiska kommentatorer pratade om hur viktigt det är att McCain har en vicepresident som kan vara beredd att snabbt rycka in och bli president pga McCains höga ålder. Men hallååååå!? Fanns det inte någon yngre förmåga att rösta fram? Hur bra måste den farbrorn vara egentligen?
 
OK! Jag VET att ingen av presidentkandidaterna sitter vid datorn och rattar sin kampanj, bloggar, läser inlägg, skriver kommentarer etc utan de har horder av folk som gör de åt dem. Men jag tycker faktiskt att den ledare som röstas fram i världens mäktigaste demokrati (jag struntar i vad ni tycker om USA men så ÄR det) borde ha lite pejl på det här med "www" och sånt.
 
Dessutom så tror jag att det kommer att visa sig att Obama sopar banan med McCain. Och då sätter jag inga värderingar i vems politik som är bäst, vems värderingar som är det starkaste eller vad jag tycker/önskar att det skulle bli. Jag bara anser att Obama har ett kopiöst försprång då han på ett överlägset sätt hittills utnyttjat webbens möjligheter i sin kandidatur. Detta presidentval kommer att avgöras i cyberrymden och de borde republikanerna ha kunnat räkna ut.
 
Om någon nu till sist tycker det verkar som att jag har fördomar mot äldre så stämmer det inte alls. Jag har kontakt med släktingar via nätet som är både 75 och 85 år gamla. Är man intresserad så kan man lära sig den nya tekniken även på äldre dar. Är man inte intresserad ska man inte bli president i världens mäktigaste demokrati. Punkt! 
 
Apropå presidenters intresse för ny teknik så borde ni kolla på det här blogginlägget på weconverse.com. Det är min webbpolare Richard Gatarski som var i Finland förra veckan och föreläste på en konferens där bl.a. Finland president fanns bland åhörarna (Respeeeeekt till Richard, för en av anledningarna till att Tarja Halonen dök upp där var att hon ville höra hans dragning). Hon blev så inspirerad och i gasen av hans dragning att hon helt sonika tog över showen och scenen abrupt. Videoklippet från föreläsningen: