Kategorier
Blogg100 Misc

En semla med skinka och ost?

Enligt en del tidningar idag så äter vi svenskar 40-50 miljoner semlor varje år. De flesta av dessa kan man se just nu i mitt Facebookflöde.

Lotten ”fuskade” och bloggade om semlor redan i går. Hennes frågor i inlägget var: Vad heter dagen och hur äter man semlan. 86 kommentarer på det i skrivande stund. 🙂

Vad som också var intressant att läsa var att man förr inte bara åt världens godaste bakverk på denna dag utan även spöade skiten ur varandra med björkris. Äkta hederlig späkning. Fascinerande vad den kvinnan vet mycket som man inte hade en aning om.

Och det verkar som att många ska slaska sönder den goda bakelsen med varm mjölk. Skulle lika ogärna lägga den i varm mjölk som i spillolja. Men detta med semlor är något som berör. Och som det har delats semmelbilder idag. På Twitter, Facebook och Instagram har det flödat. Dagens coolaste semlor hade radiokanalen Bandit delat (Tack Tina Rosendahl som delade bilden):

svarta semlor med dödskallar av florsocker på locken
Först undrade jag väldigt mycket hur man kan få så där svarta bullar. Men sedan kom jag på att det ju bara är att grädda bullarna i tre timmar så är saken klar.

Jag bodde i Finland under ett par år på 90-talet och jobbade och umgicks mycket med Finlandssvenskar. De kallar en fralla/macka för semla. Så går man på café i Helsingfors och vill ha en semla till kaffet blir de flesta Rikssvenskar aningen förvånade när man då får en ostfralla.

I dag äter Finlandssvenskar fastlagsbullar.

Och i Finland är det inte så tvunget med mandelmassa. Det verkar vara ungefär lika vanligt att man har sylt i sin semla….förlåt fastlagsbulle.

När vi flyttade till Sverige och det blev fettisdag för första gången skulle min fru köpa hem ett par semlor till kvällen. På konditoriet frågade hon om semlorna var med mandelmassa eller med sylt. Kassörskan hade sett mycket frågande ut. Hon tyckte väl att det var lika knäppt som att fråga om det är grädde eller raklödder i dem.

Här hemma har vi alla sju olika favoritversioner av hur den perfekta semlan är. Så vi ordnar med semmel-buffé varje år. Så får alla göra sina som de vill. Men det är ingen som lägger ner semlan i het mjölk.

Alex tar för sig av semmelbuffe