Kategorier
Event gamla inlägg

Bloggersmonday Nr 8

I morse var det dags för åttonde upplagan av Bloggersmonday. Vi var 11 pers som samlades denna gång. Och diskussionen svävade som vanligt och som den ska (tycker jag) lite hit och dit.

Fler tjejer i talarstolen (och på Bloggersmonday)

Temat för dagen hade jag föreslagit skulle handla om hur vi får fler kvinnor i talarlistorna till Internet/Socialamedia-konferenser. Det har varit väldigt många sådana event på sista tiden. Jag har varit med på ett par. Och går man igenom alla talarlistor så är det bara en enda som lyckats ha en balanserad talarlista när det gäller män/kvinnor. Och det är upphovsmannen till Bloggersmonday, Johan Ronnestam, som med sitt NextEvent nyligen lyckades få till en mycket intressant och blandad talarlista där det även var balans mellan könen.
Ytterligare ett skäl till att jag ville ta upp denna fråga var att det nyligen var Geekgirl Meetup (helgen för drygt en vecka sedan). Och det arrangerades av, med och för tjejer. Twitter kokade då dels av alla tweets från #ggm09 samt från oss grabbar/gubbar som satt hemma och surade för att vi inte fick lyssna på och nätverka med en unik samling kunniga och kreativa tjejjer.
Jag ansträngde mig även att försöka få några av Geekgirl:sen att komma i morse. Och ett par dök upp. Men det var väldigt gubbstint idag som tidigare Bloggersmondays.  🙁 Vi diskuterade även lite vad det beror på.
Men hela dagens tema kom av sig lite (iallafall jag kom av mig) när en av de närvarande kvinnorna sågade hela ämnet som sådant då hon tyckte att hela frågeställningen är fel. Hon menade att det borde vara så att man inte ens skall tänka på vilket kön en människa har då man väljer ut talare. Hon sa också att det allt som oftast är män som diskuterar hur man ska få med fler kvinnor här och där. Jag håller delvis med. Men jag menar att vi så länge har orättvisa löner, favorisering av män för vissa poster osv är tvugna att diskutera frågan och arbeta med attityden som ligger bakom.
Jag tycker dessutom att man visst kan tänka på vilket kön det är på en människa. Män och kvinnor är olika. Vi är individer men det finns kvinnliga och manliga egenskaper. Och jag har jobbat både på mansdominerade och kvinnodominerade arbetsplatser. Och båda skulle ha behövt bättre balans mellan könen. Överhuvudtaget är mångfald bra överallt. Det skapar en kreativare miljö helt enkelt.
Anledningen till mansdominansen i talarlistorna kan ju bero på att de mest namnkunniga är män. Eller beror det på att de som ordnar konferenserna tror att de måste ha män som talar för män? Yrkeskåren är ju relativt mansdominerad. Eller är talarlistorna bara en återspegling av genomsnittet i yrkeskåren?
Jag tror precis som Kajsa Bergman Fällén (mer känd som Spenatmamman) som i sitt blogginlägg om dagens diskussion formulerar sig så här finurligt och träffande: ”Det här handlar inte om att de duktigaste är män utan att män är duktigast på att befinna sig på den där talarlistan.” (Läs hennes blogg, följ henne på Twitter. Hon äger!)

En blind höna

Idag hade vi flera nya deltagare på Bloggersmonday. Och den jag har följt allra längst av alla närvarande men som jag nu för första gången fick chansen att träffa i köttrymden (IRL, AFK…) var Jonas Söderström. Han ville lyfta en viktig fråga som han engagerat sig i. Och det gäller två fängslade bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada i Baku, Azerbadjan. De har i en farsliknande rättegång dömts för ”störande av allmän ordning”. Den egentliga orsaken är att de skriver regimkritiskt på sin blogg och deras mest spridda alster är en Youtube-film där de spelar upp en fingerad presskonferens med en Åsna. Jag bloggade tidigare om den starka bloggrörelsen i Iran. I Iran liksom i Azerbadjan är bloggen det enda obundna och fria media där man kan kritisera regimen. Om än med risk att bli fängslad. Det var intressant att höra om och sådant sätter ens eget (och andras) bloggande i ett nytt perspektiv.

Andra fragment

Anders Sporring puffade för Concert for change och då kom vi in på 24 hour busines camp och framför allt Sharity.org som verkar bli en av favoriterna i den pågående omröstningen. Vi pratade lite ICA-Jerry, Open Coffé, Slactivism, Fredrik Härén.

Och sedan pratade vi (som vi tydligen gjort flera gånger tidigare) vad Bloggersmonday egentligen är för något. För vem är det? Om vad ska vi prata? Den ursprungliga idén har inte riktigt hållits och det har varit lite tunnsått med deltagare vid flera träffar. Det som från början skulle vara en nätverksträff för folk som bloggar om reklam, kommunikation och nya medier. Men det känns lite som att gruppen blivit hi-jackad av en massa annat löst folk som jag själv. Eller är det kanske just så att de mest intressanta nätverksträffarna är då det är en väldigt stor blandning av folk med helt olika bakgrund? Jag tror det iallafall. Jag har lärt mig enormt mycket på de Bloggersmonday jag varit med på. Och hoppas jag har kunnat ge någon intressant input mellan varven själv också.

Kommunikation är en gemensam nämnare för de som var närvarande idag.

Inom kort kommer vi att kunna få vara med i ännu en typ av nätverksträff som Anders Sporring berättade om. Det är riktat till entrepenörer och konceptet heter ”Open Coffe”. Idén är att entrepenörer på en ort skall kunna träffas och utbyta idéer och erfarenheter… till priset av en kopp kaffe.

Jag tror att de svindyra konferensernas tid snart är förbi. Det är så enkelt nuförtiden att via nätet samla folk med samma intressen, bjuda in till informella träffar osv. att vem som helst på ganska kort tid kan samla ihop en ansenlig mängd personer som är villiga att träffa andra och lära av varandra. Det kan vara bra så mycket mer givande än att sitta och lyssna på en lång rad talare. Och därmed är vi tillbaka där detta långa blogginlägg startade. För har vi inga konferenser i framtiden behöver vi heller inte bekymra oss om en ojämlik tilldelning av platser i talarlistorna. 🙂