Kategorier
gamla inlägg Tillgänglighet

Tillgängligheten då? Hur är det med den?

 

Idag tipsade Lars Karlsson på bloggen Tillgänglighet för alla Tillgänglighet på webben (tack Lars, för korrigeringen 😉 om ett mycket välgjort och informativt filmklipp på Youtube som Eva Hedberg, Dyslexiförbundets Mediaprojekt och Allmänna Arvsfonden står bakom. De gör en test av om myndigheters information finns att tillgå i ett tillgängligt format, dvs INTE papper. Svaret kanske ni kan gissa, men satsa 2min och 22 sek för att ta reda på svaret:

 

Och har ni inte sett Handisams prisbelönta filmer tidigare borde ni iallafall se den här nedan som på ett bra sätt visar hur det skulle kunna vara om myndigheterna vore helt anpassade för (och BARA för) personer som kan ta del av punktskrift.

 

Min kollega som är blind sa att verkligheten är precis som i denna film. Han har upplevt det sååå många gånger i sin kontakt med myndigheter. Men det var en skillnad från den vanligaste ordningen och det var att de först brukar fråga om man inte känner någon som kan läsa informationen åt en. Och därefter kan man om möjligt bli erbjuden en tid med en handläggare.