Kategorier
Event gamla inlägg

Några intryck från dagens konferens: Daytona Sessions

För en gångs skull tänkte jag skriva ner några tankar medan jag har intrycken från konferensen. Eftersom det går att ta del av allt som sades så behöver jag inte återge något alls. Jag kan bara rekommendera er att lyssna igenom de tre timmarna för det var intressanta talare, alla tre. Vill man dessutom ta del av vad åhörarna på plats och på distans reflekterade under pågående konferens kan man läsa det här (Twitter-kanalen) och här (Jaiku-kanalen).

Det var en nästan fullsatt sal på Hotel Rival. Ca 550 deltagare och det var 100 fler än förra årets upplaga av Daytona Sessions.

Energi som en äkta Morris

Morris Packer på Bonnier Mobila Tjänster rivstartade programmet med ett inspirerande brandtal på Skånska i kulsprute-tempo om den snabba utvecklingen på det mobila området, flera goda exempel på hur snabbt den mobila utvecklingen går i Afrika, hur Bonnier arbetar och kommer att arbeta framöver, hur de ser på framtiden för "gammelmedia" mm mm. Mycket intressant och snabbt mellan svängarna. 

En detalj: Morris hade använt en mycket intressant  applikation för att göra sitt bildspel som får alla effekter du kan tänka dig i Powerpoint att framstå som väldigt Flintstones (vilket de även gör utan jämförelse med några andra effekter). Det var någon vänlig själ som redan snokat rätt på vad det var och länkat upp det på Twitterkanalen, så det måste jag kolla närmare på vid tillfälle.

Och här kan du se Morris slides med mycket iPhone-känsla i alla moves.

En studie i antropologi 

Sedan var det Katarina Graffman, Antropolog, som skulle prata om framtidens mediekonsumtion. Men hon hade ändrat titeln till "För att skapa framtid måste man förstå nuet". Hon berättade om de senaste rönen kring hur främst ungdomars mediakonsumtions ändras snabbt (iofs inget nytt). Katarina presenterade även undersökningar som visat på att dagens unga är dumma och obildade i allt större utsträckning. Det har även skrivits böcker om det. Katarina pratade om hur utbudet och marknaden ska anpassa sig till det faktum att man inte längre kan utgå från att nästa generation vet och förstår sådant som varit självklart tidigare. Men där har jag en reflektion: Kan det vara så att det är mätmetoden eller snarare vad man mäter och värdesätter som kunskap/allmänbildning är uråldriga och framför allt väldigt mycket pre-web. För jag anser att skolan idag till stor del ägnar sig åt samma informations-korvstoppning som för 100 och kanske 200 år sedan. Känns lite onödigt när ALL info finns en Googling bort. Det skolan istället borde lära ut är hur man söker och hittar rätt information på effektivaste och mest pålitliga sätt. Läsa och skriva och några saker till behöver man kunna. Men sedan gäller det att behålla den kreativitet som vi alla föds med och inte förstöra den med en massa onödigt dum-pluggande. Kunskap är det en grym inflation på, men kreativitet är högvaluta i världen idag. Det går att ta del av kompletta universitetsföreläsningar och kursmaterial helt gratis via Internet. Men alla storföretag skriker efter kreativa människor som kan hitta på nya fiffiga saker som ingen tänkt på tidigare. Mer om det i ett senare inlägg. I det stora hela var även Katarinas föreläsning en intressant och väl genomförd dragning.

Yet another blog award 

Daytona delade även ut ett bloggpris som de självironiskt kallar för YABA (Yet another blog award). Här kan ni se precis hur omröstningen i tävlingen gick och vilka som vann priserna i de olika kategorierna. Jag ska väl erkänna att de flesta av bloggarna inte finns med i mina feeds. Men det är nog ett flera av dem som man kanske borde kolla in och säkert adda på Netvibes. De bloggar som jag verkligen gillar och läser gick det inte så bra för.

Tungviktare i Ekonomi

Efter fikapaus var det Umair Haque som höll en intressant föreläsning som handlade om den nya spelplan som snabbt har uppstått på marknaden i skuggan av kriser och ett aldrig tidigare skådad utvecklingstempo på många plan. De som igår var stora och dominerande på respektive marknader går i putten över en natt. Länder som ansetts vara kranka fattigmansstater smäller OECD-länder på fingrarna på område efter område. Mycket av det Umar tog upp kändes igen från andra ideologer, bloggare och talare jag hört och läst på senare tid. På Jaiku-kanalen och Twitter-kanalen var det väldigt delade åsikter om det Umair framförde var nytt och fräscht eller medeltida. Lyssna på honom och avgör själv (sista timmen på inspelningen är Umairs föreläsning). Umair körde med klassisk Powerpoint men med en helt egen variant av hysteriskt bälddrande mellan bilderna fram och tillbaka så det flimmrade förbi. Jag hade kul åt min granne i stolraden som försökte fota några av hans slides men de bara flimmrade förbi i 0.2 sekunder åt gången så han lyckades nog knappt få en enda med på bild.

Minglet blev inte riktigt vad jag hade hoppats på. 550 pers i trånga gångar och en trappa blir lite klaustrofobiskt. Det var en massa folk som jag hade hoppats träffa som jag vet var där idag men som jag aldrig såg i vimlet. Jag var rätt mosig i kålroten också efter en mycket hektisk dag vilket också kan ha bidragit till att det inte gav så mycket.

Här kan man se de bilder som lagts upp på Flickr från konferensen.

Tack Daytona för ett mycket intressant program!!