Kategorier
gamla inlägg

Dag 2 på Konferensen: Användbarhet och ökad tillgänglighet på webbplatser och intranät

Här kommer så min sammanfatttning av den andra dagen i konferensen om användbarhet och tillgänglighet.

Kal Ström, Happy User

Kal inledde andra dagen med en föreläsning på titeln "Hur öka förståelsen för användarnas behov och verksamhetens mål och syfte med webbsidan? – Så säkerställer du att organisationen får ut maximalt av sin investering".

Han jobbade tidigare åt Lantmäteriet med deras webb. Och på den tiden var han en av initiativtagarna till en mycket bra och intressant blogg för folk som jobbar i detta område: 24timmarsbloggen.se

Men numera jobbar allts Kal som iteraktionsdesigner på Happy User och driver dessutom den prisbelönta sajten dagensskiva.se. Jag kom i kontakt med Kal för första gången när han vann utlottningen av en mp3-spelare under mässan Offentliga rummet i Linköping 2005. Eftersom musik är hans specialintresse kan man tänka sig att han la den mp3-spelaren i högen med 10 andra, men jag hoppas den kom till någon slags glädje iallafall.

Kal slog vidare på den spik som föregående talare börjat på, nämligen hur otroligt viktigt det är att man har ett användningsvänligt gränssnitt för att man skall få kunder och användare och hur viktigt tillgänglighet är för att man inte skall stänga ute några grupper och användare. När det gäller webben är det ju så att där testar man först hur något fungerar och det avgör starkt om man köper något på e-handelssajten eller utför sitt ärende på myndighetens sida.

Ett par intressanta siffror som Kal presenterade var att webbläsaren Crome (från Google) innan den egentligen är släppt redan har tagit 0.8% av marknaden. Och att 0.3% av världens alla besök på webbsidor görs från en iPhone. Och det har skett på ett år. Detta är ju frågan om två väldigt hajpade produkter. Men samtidigt säger siffrorna något om att det sker stora förändringar i hur vi surfar. Och att man inte längre kan utgå från att folk surfar från en Windows PC med Internet Explorer.

Kal talade sig varm för användningstester och uppmanade alla att man skall testa saker så mycket som budgeten tillåter.

Dagens boktips från Kal var Steve Krugs bok Don’t Make Me Think! Det var andra gången på kort tid som någon tipsade om den så nu tror jag att jag beställer den.

Kal Ströms powerpoint kan hämtas här: http://happyuser.se/presentationer/iqpc-2008/ 

Mikael Karlsson, Scandinavian Market Research News

Mikael höll en mycket intressant föreläser om webbanalys. Han jämförde dyra betalvektyg med gratisvarianter som t.ex. Google Analytics. Och det var lärorikt och fyllt av aha-upplevelser och intressanta fakta. Han gav en bra förståelse i hur statistik på webben fungerar och vilka felfaktorer som finns i olika mätningar man kan göra. Jag har undrat hur det kan vara så enorma skillnader i de olika statistik jag har tillgång till för denna blogg. Och som jag trodde är det vissa mätningar som blir glädje-siffror medan andra missar en del trafik. Så om man vill ha en så exakt statistik som möjligt är det dyra och sofistikerade system som gäller.

 Det som jag tycker är så coolt med mätningar på webben är att man ju kan följa folk från det att de klickar på en banner eller kommer in på en webbplats tills dess att de gör ett köp, skickar en förfrågan osv. Det som är intressant om man har en webbkampanj är ju inte hur många som ser den, utan hur många av den som ser den som:

1. Klickar på den OCH stannar på målsidan i mer än 4 sekunder.

2. Blir en betalande kund eller gör en beställning. Det kallas för konvertering i dessa sammanhang.

Björn Hagström, Orebro.se

Björn berättade om hur de tagit fram den nya webbplatsen för Örebro kommun som skall lanseras 1 december. Det var intressant och fascinerande hur de jobbat exemplariskt hela vägen och det var många klokskaper som Björn delade med sig av till de andra kommun-ansvariga på plats om hur man skall göra om man skall göra rätt från början till slut.

Några intressanta reflektioner: Örebro erbjuder tjänster och p-tjänster (istället för e-tjänster och tjänster, ’p’ står för papper). Björn sa att tjänsterna skall vara en helt integrerad del av webbplatsen och att man inte skall ha webb OCH tjänster.

Björn och de andra i Örebro hade under noga överväganden valt Sitevision som CMS (publiceringsverktyg) och hade genom att samarbeta nära Senselogic och vidareutvecklat deras CMS förhandlat till sig ett bra pris på licensen.

En annan imponerande sak var att de utvecklar sin egen karttjänst till den nya webbplatsen. Så det finns goda skäl att hålla utkik på www.orebro.se den 1/12 eller dagarna efter det.

Pernilla Gyllner, Stockholm.se