Kategorier
gamla inlägg Misc

Titta nu här vad Farbror Frej (AKA Steve Jobs) tar fram

Steve Jobs hålle rupp en ipad

Även jag måste väl sälla mig till skaran som skriver ner några rader efter gårdagens presentation av Apples nya apparat. Det var kl. 19.00 igårkväll svensk tid som hela världens alla Mac-fantaster och teknikintresserade satt klistrade vid datorn för att få se vad Farbror Frej (AKA Steve Jobs) tar fram.
Sällan har det väl var en så liten ”hemlighet” han visade upp då det har läckts och spridits rykten i veckor och månader inför eventet. Och det var mycket riktigt en pekskärmsdator, eller mega-iphone om man så vill, som presenterades. Här är den knappt fyra minuter långa demon som Steve Jobs gör sittande i en fåtölj. Det spekulerades i går om han var tvungen att sitta för att iPad är omöjlig att använda stående. Det verkar som att sjukdomsspekulationerna tystnat iallafall. Så ingen gissade på att Steve inte orkar stå upp en hel presentation och det skulle inte vara bra för Apple-aktien om så var fallet.

Jag har sedan länge hört från flera håll (bl.a. Johan Ronnestam) att mindre pekskärmsdatorer kommer att vara en ny stor trend framöver. Och jag tror det stämmer. Självklart måste då Apple vara en av de första att lansera sin variant.
Jag tror även att detta lkan vara tidningsbranschens räddning. Om de är smarta och snabba att utnyttja denna trend. För dagstidningsprenumerationen som vi känt den är nog på sikt dödsdömd. Sedan länge levereras alla exemplar utanför tätorterna på förlust till prenumeranterna. Kindle, iPad eller vad de än kan tänkas heta. Det skulle vara kul att se en dagstidning som vågar testa följande:
– Ge bort en iPad (eller likn) till kraftigt reducerat pris om man tecknar prenumeration för (e-)tidningen under 12, 18 eller 24 månader. Ett internetabbonemang, telefonabbonemang osv ger ju en kraftig rabatt på laptops och mobiler. Så varför kan inte dagstidningar fungera på samma sätt? Tidningen får behålla prenumeranter, minskar distributionskostnaden brutalt och folk som annars inte skulle röra en dator har iallafall hittat ett klockrent användningsområde.
För min egen del drömmer jag sedan länge om en liknande apparat i köket hemma som förutom morgontidningen ersätter familjens (pappers-) kalender. Jag skulle vilja ha en pekskärmsdator med ett super-enkelt operativsystem/gränssnitt med bara de appar som behövs i köket. Samt en informationssida med dagens väder, dagens skolmat, senaste nyhetsrubrikerna (lokalt/globalt) och Google Kalender som hela familjen delar och som kan synkas med allas personliga kalendrar.
Men det blir nog inte en från Apple den här gången. Jag vägrar betala dubbelt pris för att få en frukt-logo på baksidan. OK, de har ett sjukt bra gänssnitt i iPhone, iPod Touch osv. Men det finns andra som verkar minst lika lovande:

Nokias opensource-operativ Maemo som ännu så länge bara släppts i Nokia N900.