Kategorier
Event gamla inlägg

Sverker Littorin, affärsman med stort hjärta

Igår kväll var jag inbjuden till en nätverksträff på min sons skola. Min äldsta son började på gymnasiet i höstas. Och efter noga övervägande (jisses, vilket projekt det är att välja till gymnasiet nu för tiden) så sökte han och kom in på Thoréns Business School. Han trivs mycket bra där och skolan är mycket mån om att knyta upp bra kontakter med näringslivet. Ett sätt att göra det är att bjuda in och försöka engagera företag i deras nätverk ”TBS Network”. Jag hörde talas om det på föräldramötet i höstas. Och jag triggas av allt som heter nätverk och har med nätverkande att göra. Så jag gick dit.
Kvällens program bestod av en kortare dragning av Stefan Björk från Go get together berättade om hur hans väg i yrkeskarriären har haft nytta av alla de nätverk han skapat och tagit del av. Han menade att man skall ha en plan och ett mål när man skapar nya kontakter. Jag kan hålla med om det till en viss del. Men det får inte vara huvudsyftet med att skaffa nya kontakter. För om det på minsta sätt lyser igenom så uppfattas man nog som ganska så creepy och då blir det ett svagt nätverk man bygger upp. Dvs. trådarna är lösa. Visst ska man vara strategisk med vilka man försöker få in i sin bubbla. Men jag tror att a och o är att man är nyfiken på alla människor man träffar. Och behandlar man alla lika och med respekt är det lättare att tillbaka något från sitt nätverk.
Kvällens ”hemliga gäst” var Sverker Littorin (ja, han är bror med arbetsmarknadsministern). Jag kände igen honom då jag på håll följde när VC-bolaget han rattade för ett par år sedan köpte upp min gamla arbetsgivare Gewa AB. Det var mycket intressant att få höra hans story. Han är en mycket framgångsrik affärsman som gjort affärer för miljarder hittills i sitt 54-åriga liv. Man han är på intet sätt någon som gått över lik för sina framgångar. Istället berättade han hur han hela tiden genom kontakter och sina nätverk fått nya möjligheter. Och han tryckte starkt på att man får ut mest av sitt nätverk om man satsar allt på att ge utan baktanken att man därmed skall få något tillbaka. Han verkar även vara en man med stort hjärta som den hårda vägen har fått lära sig att man måste prioritera i sitt liv. Hur kul man än har på jobbet är inget värt att offra familjen för.
Han berättade även om ett mycket intressant projekt som han genomförde då han hjälpte en uteliggare att ge ut en diktsamling. Inga förlag ville ge ut boken så de startade ett eget förlag för att kunna ge ut boken. Läs mer om diktaren ”Tobbe” här.
Tack för en trevlig kväll TBS och tack för mycket intressanta föredrag. Jag hoppas på fler nätverksträffar och ser fram emot nästa.