Kategorier
Blogg100 Event Sociala medier

SSMX 2013 sammanfattat

Igår var jag på knytkonferensen SSMX. Man kan säga att det är vinterversionen av den fantastiska SSWC som jag var på i höstas för tredje gången. De två tidigare SSMX, eller Vintermingel som det också kallas, har jag missat. Men denna gång blev det av. Och det är jag glad för eftersom det blev en inspirerande, lärorik och mycket trevlig dag.

Vad är en knytkonferens?

För oinvigda: Knytkonferens (även kallat okonferens) heter Unconference på engelska och det är ett format för deltagarstyrd konferens. Det är de deltagare som kommer på konferensen som bestämmer innehållet i programmet. Den ursprungliga idén kommer av det faktum att det i princip alltid på konferenser är så att den samlade kunskapen i publiken i det aktuella teman alltid överstiger föreläsarens. Och det är det man vill ta vara på i en knytkonferens. Så det är alltså deltagarna som även sätter upp programpunkterna i ett ämne man vill diskutera, inspirera andra kring eller en idé som man vill få input till. I en knytkonferens är det helt ok att lämna en session om den inte var vad man trodde att den skulle vara eller om det är någon annan pågående session man hellre vill gå till. Det kallas för ”lagen om två fötter”.

Min dag på SSMX

Programpunkter på handskrivna lappar fastsatta på en vägg En del av knytkonferensens program, även kallat ”The Grid”.

Dagen började med kaffe och mingel. Väldigt trevligt att träffa gamla bekanta och även se några nya som jag inte träffat utanför Twitter/Facebook tidigare. Det tomma programmet öppnades 9.15 och fylldes på snabbt med programpunkter i form av handskrivna lappar. De förslag som kommit in på föhand och fått mest röster var uppsatta innan programmet öppnades. Jag hade planerat en diskussion om Incheckningar, sk Location based services tillsammans med en nyfunnen Twitter-vän Karin Bäcklund. Jag fick tips av Foursquare Queen Maria Hägglöf (som tillsammans med Jan Videren driver bloggen Checkain.se) att Karin är grym på området vilket stämde bra. Varken Maria eller Jan skulle vara med på SSMX så jag kontaktade Karin och vi planerade via ett delat Google Doc vad vi kunde ta upp och diskutera i vår session.

Scandic imponerar… som vanligt

Min dag började med att lyssna på alltid lika skarpa Therese Reuterswärd som berättade om en lyckad Facebook-kampanj som Scandic gjorde i slutet av 2012 (Helahelgenmys). Det var häftigt att höra hur smart och modernt en hotellkedja kan jobba med sin marknadsföring. Och vilket fantastiskt resultat det gav. Och i princip rattat av en enda person: Karin Eriksson AKA @Kometkarin (som tyvärr var sjuk i influensa och inte kunde vara med och presentera). Också imponerande att se hur transparenta Scandic kan vara. Jag fick tom sända hela sessionen live men valde själv medvetet att inte visa presentationen med alla deras grafer och siffror i bild:

Thereses egen postning om sin session igår hittar ni här.

Ingen gillar Klout men alla vill scora

Deeped höll i en mycket intressant diskussion om det omdiskuterade verktyget för att mäta folks ”influence” (påverkan/inflytande i sitt eget nätverk. Han inledde med en mycket bra överblick av vad Klout är och hur det fungerar. Sedan blev det en livligt diskussion kring hur man ska se på Klout och liknande automatverktyg för att mäta enskilda människors och företags aktivitet online. Allt direktsändes av Lukaz Lindell så ni kan se även hela den sessionen här. Och Deeped har skrivit en bra överblick/intro till sin session tidigare som du kan läsa här.

Trevlig lunchdiskussion

Även lunchen var mycket trevlig i trevligt sällskap av min kollega Peter Söderman samt Christian Dahlqvist och Stefan Waborg, ett par av de mer långväga deltagarena från västkusten. Stunderna mellan sessioner och uppehåll för fika och lunch kan bli minst lika givande som själva sessionerna eftersom diskussionen om dagens ämne pågår hela tiden. För det är ju bara übernördar och verkligen passionerat intresserade som ägnar en lördag till en sådan här knytkonferens.

Session om opinionsbildning

Hur man jobbar med opinionsbildning i sociala medier är något som intresserar mig mycket eftersom jag jobbat en del med både funktionshinderorganisationer och politiska partier och försökt hjälpa dem att orientera sig i den nya digitala spelplanen. Tyvärr kom det att handla väldigt mycket om enbart hur fackföreningar kan arbeta. Hade hoppats på lite mer diskussion kring hur intresseorganisationer och politiska organisationer kan arbeta. Och diskutera hur man på bästa sätt kan jobba med digital lobbyverksamhet.

Jag bambusade även denna session, men jag tror ni gör bättre i att kolla på Stefan Waborgs sändning istället eftersom bl.a. min rigg tippade ner ett tag och filmade rakt upp i taket 🙂

Uppdatering 25/2 2013: 

Det var Anna Olsson som höll i passet om Opinioinsbildning och hon har nu sammanfattat 8 punkter från sessionen med mycket matnyttiga tips till alla som jobbar med opinionsbildning på nätet: 8 tips att gå från Gilla till Göra. Spin it!

Eget pass om Incheckningar

Jag har inte varit på någon knytkonferens utan att sätta upp minst en session själv. Brukar försöka hitta något ämne som andra kan vara intresserade av och som jag även själv får ut något av att diskutera och/eller presentera. Så denna gång blev det en öppen diskussion om huruvida Incheckningar någonsin blir mer än en nörd-grej och blir en vanlig allmän sak. Några menar att det redan är mainstream, men jag tror det är mest i Stockholm och andra större städer där var och varannan checkar in. Det är nog en perifer företeelse än och särkskilt om man tittar på en ren incheckningstjänst som exempelvis Foursquare.

Här kan ni se min sändning som jag gjorde i Salgados namn:

Och om ni vill se det hela från en annan vinkel så kan ni se Lukaz Lindells sändning av samma session här. Det var mycket trevligt att upptäcka att självaste Checkain.se skrev om vår session i ett inlägg redan igår där Jan lägger till ett mycket bra tips om hur det blivit enklare i senaste versionen av Foursquare att hitta vilka företag i närheten som har erbjudanden på Foursquare. Tack alla som kom på vår session och bidrog till att den blev intressant för oss alla som var med! Och jag citerar Karin Bäcklunds slutord: ”Nu värvar vi alla en till Foursquare-person så växer vi och blir större och så blir världen en bättre plats”

Här hittar du den visualisering av de senaste 500.000.000 incheckningarna på Foursquare. 

Hampus Brynolf är awesomeness personifierat

Dagens sista pass hölls av Hampus Brynolf. Hampus är vad jag kallar en Data-Ninja. Eller som min chef uttryckte det då jag för första gången träffade honom för flera år sedan (i ett kundbesök på Forum för levande historia där Hampus jobbade då): – Du det där var en kille med svart bälte i html! 😉

Hampus har svart bälte i en massa annan kodning också. Och hans digitala fotspår de senaste åren är mer awesomeness än de flesta av oss kommer att prestera under en livstid.

Han är en mästare på visualiseringar och jag älskar visualiseringar. Det kan även ha en viss påverkan i min syn på hans verk. Han har bla gjort en visualisering av svenskt Twittrande i Twittercensus. Och i dagarna presenterade han även finska Twitter. Hans presentation i går var en överblick av Norden och en teaser inför årets stora uppdatering av hur svenska Twitter utvecklas. Den 12 mars ska han släppa den och det vill jag verkligen inte missa. Lukaz Lindell bambusade Hampus presentation igår.

Och en godisbit som vi fick med oss denna gång av Hampus var en ”heatmap” där man kan markera en bit på kartan över Norden och se vart det Twittras mest. Ni hittar den här. Och så här funkar den:

Beskrivande bild av grafiska gränssnittet för Twittercensus heatmap 1. Välj hur många tweets du vill ska beräknas. Ju större siffra desto längre tid tar det för kartbilden att skapas.
2. Flytta först fram till den del av kartan du vill kolla in (zooma med reglaget till vänster om det behövs) och klicka sedan på den lilla rutsymbolen för att välja markeringsverktyget.
3. Välj det område på kartan som du vill studera genom att markera ett område med en ruta.
4. Klicka på ”Do it” och vänta tills kartan skapats.

Avslutning

Efter det var det middag och ett kort men uppskattat gig av ståupp-komikern Behrad Rouzbeh.

Och en mycket trevlig avslutning på dagen för min del var att jag vann ett presentkort på  Postify. Det är en tjänst som gör att man mycket enkelt omvandlar en bild man har lagt upp på Instagram eller Facebook och skickar den som snigelpost-vykort vart som helst i världen. Det är väldigt coolt och jag är så glad att jag fick det. Och bakgrundsstoryn till varför jag fick detta fina pris är kul och värd att berätta separat. Så det får bli en helt egen postning framöver.En domino-effekt av nätkärlek. Tack för det fina priset!

Hela dagen i övrigt är så klart mycket väldokumenterad av alla deltagare som det brukar bli när transparenta och tech-nördar samlas som har devisen att ”Sharing is caring”.

Här kan ni se min gode vän Anders samlade bilder av dagen:

Och här kan ni se allt som folk lagt upp på Instagram med hashtag #ssmx (om du loggar in med Instagram kan du se alla bilder)

Stefan Waborg och Lukaz Lindell är de två som Bambusade mest igår.

Flickr har det också lagts upp en hel del bilder som taggats med #ssmx.

På Twitter försvinner ju tweets efter någon dag. Men just nu finns ca 1500 Tweets att läsa här. (Enligt Tweetreach är det just nu prick 1500 tweets med hashtag #ssmx).

Tack alla goa vänner, trevliga nya bekantskaper, alla som delat med sig av sin kunskap, sina bilder och Bambusningar och framför allt: Tack Niklas och Caroline för ett mycket bra arrangemang med SSMX 2013.