Kategorier
gamla inlägg

Spela funktionshindrad

Jag fick ett tips för en vecka sedan (tack Pelle!) om ett inslag på SvD om några spel på nätet där man kan prova hur det är att ha olika funktionsnedsättningar.

Här kan ni se inslaget på svd.se

screendumpsvd_filmklipp.jpg

Tyvärr berättade inte Svenska Dagbladet vart man kunde hitta spelen de berättade om. Men lite Googlande på det som skymtade i inslaget gav resultat. Så nu är det bara att gå hit och testa de olika spelen.

Du kan välja mellan att vara en liten söt figur som sitter i rullstol, vara synskadad, hörselskadad eller intellektuell funktionsnedsättning. Sedan ska du klara olika situationer.

Jag har provat vara synskadad och gått runt och samlat stjärnor i en stadsmiljö. Sedan har jag även provat hur det är att få tag på rätt saker när man har kognitiva svårigheter. På deras spelsida hittar man även ett spel som skall lära en Braille och läsa läppar. Alltihop är på engelska så därför har jag inte kunnat testa hur mina barn klarar spelen. Testa själv och berätta vad du tyckte om dem.

 I inslaget verkade det som att det var speltillverkaren Ubisoft som ensamma låg bakom spelet. Men på webbplatsen kan man läsa att det är flera del-intressenter. Bl.a. har EU varit med och finansierat kampanjen med spelen. Syftet med spelen och kampanjen är att minska diskriminering mot människor med funktionsnedstättningar. Och det kan man inte jobba nog mycket för att göra. Men det jag är lite frågande till är hur mycket de olika spelen egentligen lär barnen om hur det är att ha respektive funktionsnedsättning.