Kategorier
Blogg100 Sociala medier Teknik

Sharing is caring… is love

Idag är det mycket kärlek i luften och på nätet. För det är ju Alla hjärtans dag. Och eftersom det varit så mycket prat på sistone om näthat så tänkte jag skriva om det jag tycker är riktig nätkärlek: Att dela med sig av innehåll.

Inventering av mitt digitala fotavtryck

Jag har under några års tid nu försökt dela med mig av sånt jag tror att andra kan vara intresserad av. En snabb inventering ger följande status just nu:

Allt ovanstående + en del annat i andra kanaler är det man brukar kalla mitt digitala fotavtryck. Och många jag träffar fattar inte vad vitsen med allt detta delande är. Men genom att dela med mig av allt detta har jag fått flerfaldigt tillbaka av allt andra delat med sig. Tänk alla bilder man sett som gett en snabb uppdatering om vad ens vänner och bekanta gör. Alla blogginlägg jag lärt mig så mycket nyttigt, lärorikt och tänkvärt av. Alla föreläsningar man kunnat se via Bambuser och Youtube då man inte haft möjlighet att fysiskt vara på plats. Alla diskussioner och input jag fått via Twitter, kommentarer osv.

social media club logo, if you get it share itIf you get it, share it

Social Media Club är en internationell organisation med flera hundra lokala klubbar (s.k. chapters) runt om i hela världen. Jag startade upp i Uppsala för 2.5 år sedan. Och devisen för Social Media Club är ”if you get it, share it”. Klubbens syfte och idé är att man delar med sig av kunskap. Experter och nybörjare kan samlas och tillsammans blir alla klokare.

Nätkärlek är att dela. Och min filosofi med allt jag lägger upp på nätet är att det är till för att delas vidare. Vill jag inte att något ska delas vidare eller skulle jag vilja skydda något och tjäna pengar på något innehåll så skulle jag inte lägga upp det publikt på nätet.

Ge ditt innehåll vingar

Foton jag lägger upp är alltid Creative commons Attribution licens på. Det innebär på svenska att de är fria att använda till vad man vill bara man anger mig som fotograf. Jag tycker det bara är kul om någon hittar en användning av mina bilder förutom att de är ett sätt att låta mina vänner och bekanta ta del av sånt jag gör, ser och upplever.

silluetter av besökare som står framför en upplyst isskulptur

I går kväll besökte jag med min familj den pågående Isfestivalen i Stadsparken i Uppsala. Jag tog ca 200 bilder. Och av de valde jag ut de 70 som jag tyckte blev bäst och la upp dem på mitt Flickr Pro konto. Jag twittrade ett tack till Uppsala kommun för ett trevligt arrangemang. Och det fortsatte i en dialog som mynnade ut i att de troligen kommer att använda någon av mina bilder på uppsala.se:s startsida. Skulle vara kul att få ha med en bild där.

Nätkärlek är även länkkärlek. Så när du skriver, twittrar och bloggar om något/någon du gillar så måste du komma ihåg att även länka till den webbplats, den artikel, den tweet eller bild du pratar om. För dels erbjuder du en service till dina läsare. Det blir automatiskt en källhänvisning. Och du ger lite länkkraft till den du nämner och länkar till.