Kategorier
gamla inlägg

Otillgängliga felmeddelanden

Följande felmeddelande dök upp i Windows Vista när jag skulle starta upp datorn i dag:

error-message.jpg

Texten lyder: "Ett undantag som inte hanteras har uppstått i en komponent i ditt tillämpningsprogram. Om du klickar på Fortsätt ignoreras det här felet. Objektreferensen har inte angetts till en instans av ett objekt."

Jahaaaa! Då vet jag!….. Men även om det är så att jag har läst lite objektorienterad programmering och jag förstår rotvälskan in felmeddelandet så säger det mig ingenting. Så även för den som förstår innehållet är det en totalt orelevant information. Jag tror det hade varit bättre att programmet fortsatte av sig självt utan att låta mig fatta det här avgörande beslutet *ler ironiskt*.

Jag tror att det är en ganska stor del av befolkningen som inte förstår ett jota av innehållet i detta felmeddelande men däremot så kan det skapa stress och osäkerhet. Vad händer om jag väljer fortsätt? Brinner datorn upp? Aktiveras det något elakt virus som raderar hela min hårddisk? Kommer Antipiratbyrån och tar mig?

Microsoft har en hög ambitionsnivå vad gäller tillgänglighet. Det beror säkerligen till största delen på att de har en så stark lagstiftning i USA som säger att otillgänglighet är diskriminering. (Hot om stämning kan vara en positiv drivkraft i vissa fall). Men sådana här felmeddelanden borde inte få förekomma.

Jag minns när jag själv för första gången satt vid en dator med Windows 95 och fick upp meddelandet att jag "Utfört en olovlig åtgärd". Jösses vad kriminell man kände sig helt plötsligt och bara väntade att det skulle ringa på dörren och två svartklädda herrar med solglasögon skulle stå där och flasha med sina polis-leg.