Kategorier
Funny Misc

Othello – ”A minute to learn, a lifetime to master”

brädspel OthelloJag var inte så gammal när min farbror lärde mig spela Othello (även kallat Reversi) på ett brädspel exakt som det på bilden i början av 80-talet. Och slogan för spelet var och är så här: ”- En minut att lära sig, en livstid att bemästra”.
Det har stämt för mig då Othello har följt mig i drygt 30 år och har hela tiden varit en stor favorit.  Trevligast är det så klart att spela mot andra. Men det har alltid varit svårt att hitta folk som är intresserade att spela detta så jag tänkte att jag måste skriva ett blogginlägg för att se om några av denna bloggs läsare som delar min stora passion för Othello/Reversi.

Artificiella och anonyma motståndare:

  1. Reversi på Windows. På 80- och 90-talet tränade jag upp mina färdigheter mot den version av Reversi som fanns på Windows 1-3. Det fanns tre svårigheter: Nybörjare, medel och proffs. Enligt denna artikel om Reversi på Windows så är det troligen en av de bäst skrivna programmen för Reversi/Othello och jag minns att jag spelade länge innan jag lärde mig att vinna över proffsnivån. Det var avancerade beräkningar för den datorn 😉 så när man gjort sitt drag så kunde det dröja upp till en minut innan datorn gjorde sitt drag.
  2. Reversi på mobilen. Så fort jag fått en ny mobil så har jag försökt få tag på en version av Othello. De flesta jag hittat både förr och på senare tid är alldeles för enkla att slå. En av de svåraste att slå var en jag hade på en Sony Ericsson T68i i början av 2000-talet. Tror spelet kallades för Ripple på just den telefonen (Någon som vet?). (Nördnotering: T68i är f.ö den minsta och smidigaste mobil jag ägt. De senaste 10 åren har varje mobil jag skaffat varit lite större än den tidigare (SE K700, SE M60, SE P1i, SE Xperia X10 och nu Samsung Galaxy SIII)
  3. Reversi på Ipad. Har hittills varit en stor besvikelse. Redan då jag skaffade min första Ipad sommaren 2010 var bland det första appar jag försökte hitta en bra Othello-app. Men alla jag hittade då och senare är för enkla. Det tar max 2-3 spel att vinna över det mest avancerade läget. En del appar verkar ha A.I. motsvarande en schimpans. 🙁 Så vet någon en riktigt bra skriven Othello-app vore jag ytterst tacksam. Det allra bästa vore någon där man även kan spela mot andra fantaster via nätet eller även lokalt mellan två Ipads.
  4. Nätverksspel på Windows XP. En av de spel som fanns förinstallerat på datorer med Windows XP var ett Othello där man kunde få spela mot en slumpvis utvald motspelare. Man kunde ange önskad svårighetsgrad mellan tre grader. Och när man blev uppkopplad mpt en motspelare så fick man veta i vilket land denne satt. Där fanns det några riktigt duktiga spelare att möta som jag inte hade en chans mot.
    Det fanns även en möjlighet att föra viss dialog med motspelaren via en droplista på några saker man kunde säga till varandra. På så vis blev den språkoberoende då alla såg replikerna i sitt eget språk. Det var därmed även väldigt hårt styrt vad man kunde säga till varandra. Det gick ändå att få till lite humor. Men mycket roligare än så här gick det inte att få till:

 

  • Spelare 1: Det är din tur
  • Spelare 2: Jag tänker
  • Spelare 1: Lycka till!
  • Spelare 2: 🙂

 

Skärmdumpar från Windows XPs ”Reversi på Internet”:

skärmdump från Reversi på Windows XP

skärmdump från reversi på Windows XP
Även med dessa hårt styrda alternativ för multilingual dialog kunde man faktiskt skapa intressanta och humoristiska dialoger.

Då jag gjorde ovanstående skärmdumpar på min sons dator märkte jag att det fortfarande går att hitta motståndare. En ryss och en engelsk började spela direkt. Nästan så man skulle vilja ha en dator med Windows XP bara för det 😉

Delar du min passion för detta spel? Skriv isåfall en kommentar! Berätta om dina bästa matcher/motståndare/appar.