Kategorier
gamla inlägg

Några glimtar från Bok & Biblioteksmässan

Just hemkommen från fyra intensiva dagar i Göteborg så tänkte jag skriva ner några intryck och axplock från dagarna som gått.

Jag hade stora planer på att blogga dag för dag. Men det visade sig att hotellet jag bodde på hade problem med det trådlösa nätverket. "Näe du, den kan du glömma" sa receptionisten. Och så var det inte mer med det. Undra om de hade sagt samma sak om det inte funnits en fungerande dusch, toalett eller TV på rummet? Jag hade föredragit det iallafall framför en icke fungerande internetuppkoppling.

Jag har iallafall under alla fyra dagar lagt upp bilder eftersom i min Flickr-feed

 Dag 1: Torsdag 25/9

Den första dagen var bara för fack-folk och det var också denna dag som Prinsessan Viktoria var på mässan och delade ut ett Dyslexipris. Det var mycket folk och så även i Dyslexitorget där jag och en kollega ställde ut som en av 13 företag och organisationer. Många biblioteksfolk och även ett och annat förlag var mycket intresserade av vårt verktyg för att skapa talböcker med talsyntes. Det är ju inte så att man kanske vill lyssna på en skönlitterär bok uppläst av en talsyntes. Men det finns många slags publikationer där det är viktigare att det snabbt och billigt går att få fram en ljudversion av ett material och då kan talsyntes vara ett alternativ gott nog.

Under dagen var det stor uppmärksamhet kring Dyslexi på mässan och i montern bredvid vår sände Sveriges Radio konstant under hela mässan. Denna dag hade "Nordegren i P1" ett långt inslag om Dyslexi med bl.a. en intervju med Kronprinsessan (hon var dock inte på scen utan de spelade upp en bandad intervju med henne). Det var lite kul att se alla förbipasserande som sträckte på halsen och spanade efter kronprinsessan när det inslaget spelades upp. På scen intervjuades Dyslexitorgets arrangör Josefi Dahlberg och Professor Martin Ingvar. Även Leif Pagrotsky var med i sändningen.

 

dyslexi-i-nordengren-i-p1.jpg

 

Hela inslaget kan du lyssna på här! (Streaming audio, Dyslexi-avsnittet börjar efter drygt 12 minuter in i programmet).

Du kan även ladda ner hela den sändningen från Bokmässan här (MP3, 28 Mb, Dyslexi-avsnittet börjar efter 10 min och 30 sekunder i mp3-filen)

På eftermiddagen tog jag chansen att gå på seminariet/paneldiskussionen om Dyslexi på temat: Läsning som biologisk och social aktivitet. I seminariet medverkade Torbjörn Lundgren, dyslektiker och
författare till både fack- och skönlitterära böcker, Martin Ingvar, Juha Kere, professor i medicinsk genetik, David Finer,
medicinjournalist, Mats Myrberg, professor i specialpedagogik, och
Josefi Dahlberg. Moderator var Niklas Hyland, journalist och som även själv har dyslexi.

 

dyslexi-panel.jpg

 

Det var mycket intressant och en mycket tung panel. Juha Kere har hittat ett flertal dyslexi-gener, Martin Ingvar som är en av världens ledande hjärnforskare som kunnat visa på biologiska orsaker till dyslexi. Det var också intressant att höra att alla var överens om att det inte hjälper att man kartlägger vissa bitar och får saker förklarade om man inte ser till att allt från molekyl till hur man arbetar med eleverna i klassrummet knyts ihop till en helhet. Det var ett seminarium på totalt 1.5 timmar men det kommer att sändas i SVT (UR) någon gång senare i år.

Dagens bonusar: En närbild på Kronprinsessan (som satt med som åhörare på seminariet) och en signerad bok av Martin Ingvar (Nyutgiven bok på förlaget Natur & Kultur: En liten bok om Dyslexi)

fortsättning följer…..