Kategorier
gamla inlägg

Dag 2 – 4 på Bokmässan

Dag två började med att förmiddagen liksom dag 1 var ägnad åt fackfolk. Därmed var det mycket biblioteksfolk och bokhandlare. Det var många kända författare som signerade böcker i montrarna runt omkring oss. Vi hade Aftonbladet Kultur, Sveriges Radio och Egmont (Serieförlag) alldeles nära. I de två förstnämnda montrarna hade de högtalarsystem som försökte överrösta varandra och en bit bort var det någon som rev av en rocklåt några gånger per dag på mycket hög volym. Så stundtals fick man vråla för att höras en meter bort.

När sedan portarna öppnades för allmänheten kl. 14 på fredag blev det med ens väldigt mycket mer folk i korridorerna. Jag hörde att det var 22 000 besökare totalt på torsdagen men totalt var det över 100 000 så det måste ha varit en bra bit över 30 000 både på fredag och lördag. 

Så här såg det ut fredagseftermiddagen och hela lördagen….i hela hallen. Barnvagn och rullstol var inte att rekommendera:

 

packat med folk på Bokmässan

Häftiga möten

Kända författare, politiker och kronprinsessor i all ära. Men de häftigaste mötena jag var med om under dessa dagar var de människor som själva har dyslexi och kanske kämpat med det i hela sitt liv som hittade till Dyslexitorget och för första gången fick upp ögonen för vilken hjälp som finns att ta till med dagens teknik och vilken kompetens det finns att tillgå. Det finns logopeder som jobbar heltid med att stödja och hjälpa människor med dyslexi och stödja de som arbetar dagligen med läs- och skrivstöd (lärare, pedagoger m.fl.).

Ett särskilt starkt minne är en man i medelåldern som efter en lång rad aha-upplevelser och nya intryck hjärtligt tackade för det vi visat honom. Det var verkligen en som gick hem från mässan med mer kunskap och information än någon annan. Han fick flera tips om hur hans liv och vardag skulle kunna bli enklare och hur han skulle kunna bli mer självständig.

Efter fyra dagar på ett så stort event är man bra mosig i skallen och hes i rösten när man kommer hem. Så i går tog jag en dag kompledigt för att pusta ut.

Konceptet Dyslexitorg är nu etablerat. Det är bara att gratulera Josefi Dahlberg till ett mycket bra initiativ och lyckat evenemang. Jag hoppas på att få vara med och utveckla konceptet till nästa år och skulle även kunna tänka mig att köra samma upplägg på Skolforum framöver.