Kategorier
gamla inlägg PR och marknadsföring

Genidrag av Gudrun Schyman och FI

 

Knappt någon i hela vårt avlånga land har väl missat Gudruns Schyman eldning av 100.000 kronor i morse under Almedalsjippot på Gotland. Jag tvivlade igår kväll på att hon verkligen skulle göra det då jag först hörde talas om det. Men i morse eldade hon alltså upp sedlar ur en plastpåse inför ett samlat pressuppbåd i hamnen i Visby.

Syftet med spektaklet förklarar hon på Newsmill och medan hon eldade förklarade hon även för de närvarande att det hela var en manifestation för frustationen över att vi fortfarande har stora löneskillnader mellan män och kvinnor.

Jag tycker att FI har en massa knasiga åsikter och en politik som jag inte håller med om i mycket. Men just de orättvisa lönerna är något även jag kan skriva under på att vi borde göra något åt. För det är ett faktum och det är en orättvisa ovärdigt ett land som Sverige.

Detta var ett helt genialiskt drag av FI och Schyman. Hon har redan tidigare visat sig vara en av de mest kompetenta retoriker vi har i vårt land och nu lyckades hon för futtiga 100.000 kronor få publicitet till ett värde av miljontals kronor. Och i hur många kafferum och middagsbord har tilltaget diskuterats? Rätt så många, tror jag. Och det har även diskuterats en hel del om frågan om lika lön för lika arbete är en ickefråga eller en angelägen sak.

Sedan tror ju inte jag att manifestationen var riktigt så helylle som de verkade vilja göra sken av (två insiktsfulla män som avstod att köpa en båt eller liknande…pyts!). Jag tror att det gått till så här:

  1. FI anlitar (eller blir erbjuden att anlita) den numera mycket kända reklambyrån Studio Total med tidagare uppmärksammade kampanjer för ”Kulturpartiet” och fejkbloggaren för Malmö Operan Black Ascot
  2. Studio Total föreslår tilltaget med att elda upp 100.000 i sedlar under Almedalsveckan
  3. De hundratusen kronorna ingår i vad FI blir fakturerade för PR-kuppen.
  4. Studio Total fixar fram kontanterna för PR-kuppen och hjälper Schyman och FI att genomföra den (Studio Total var på plats som ”donatorer” och penga-eldare)

Behövs ingen Einstein att räkna ut ovanstående. Och det har Twittrats och surrats och muttrats om tilltaget hela dagen. Jag deltog i en mini-diskussion på Facebook i en kommentarstråd där det hela kallades för ”blekt populistiskt initiativ” och ”Smaklös idioti. Billigt bondfångeri.”. Jag höll inte alls med. Hade det varit Moderaterna eller Socialdemokraterna som eldat sedlar hade det varit så. Men för ett marginaliserat litet parti som FI var det smart, lyckat och med grymt genomslag som nådde ända till nyhetsmedia i USA.

En sak till: Hur lyckat eller inte lyckat Gudruns Schymans ”grillparty” var så måste man ju älska det även som anhängare av vår nuvarande regering (som exempelvis jag är):
Ger det inget genomslag i långa loppet eldade FI upp 100.000.- i onödan. Ger det stort genomslag och ger dem extra röster i valet så kan ni ju gissa från vilket av regeringsalternativen de rösterna tas ifrån 😉 För fyra procent passerar FI aldrig i livet. De har för mycket stolliga ståndpunkter för det.

Tisdagen var Folkpartiets dag under Almedalsveckan. Så här ser grafen ut om man jämför FP med FI:

Kolla gärna även trendgrafen på Knuff.se för andra ord som ”Schyman”, ”orättvisa löner”, ”jämställdhet”, ”kvinnors löner” och säg sen att 100.000 var mycket väl investerade pengar.

 

Uppdatering 2010-07-08: Underbar (om än lite långrandig) ekonomiskt genomgång av betydelsen av pengabränningen som Ekonomistas gjort. Slutsats: Inte kapitalförstöring då sedlarnas papper i sig inte är värda något. Inflationen minskar. Om Riksbanken idag beslutar att öka totala antalet kontanter med 100.000 kronor skulle effekten vara pluss minus noll för inflation. Och då skulle pengagrillningen i ekonomisk betydelse vara en extra skatteinbetalning på 100.000 kronor.

Och här svarar en av killarna i Studio Total som ”skänkte” pengarna på den hårda kritik som de fått ta emot för tilltaget. Tydligen har nyheten om pengagrillningen även nått Washington Post, BBC mfl. Och jag blir så trött på allt tjat om vad FI borde ha gjort med pengarna istället. Säg till alla partier då att de skall skänka stora summor ur sin valbudget till välgörande ändamål. Lite CSR/goodwill skulle det väl ge för de få som fick höra talas om det men inte så väääääldigt smart pr skulle jag säga…