Kategorier
gamla inlägg Sociala medier

Gammelmedia går lös på Facebook igen

Igår kunde man läsa på Metrotekniks sajt att Facebook ska sälja våra själar till högstbjudande igen. Eller rubriken på artikeln var exakt "Facebook skall sälja dina personuppgifter".

I artikeln kunde man sedan läsa att det i själva verket var så att Facebook presenterat en ny möjlighet att göra målgruppsinriktade marknadsundersökningar. Det är ju inte riktigt samma sak som att sälja folks personuppgifter, eller?

Det blir lite patetiskt när gammelmedia och skeptiker går lös igen på att Facebook äger rätten till det folk lägger in där. Men jag har så svårt att se problemet i det hela. Facebook är ett av världens fiffigaste konstruerade sociala nätverk. De har byggt upp ett nästan ofattbart nätverk av människor över hela jorden på en väldigt kort tid. Det är gratis för användaren (jämfört med sådan skit som Stayfriends och andra som inte fattat att gratis är det enda som fungerar). Facebook är ju däremot ingen välgörenhetsorganisation. Så om de ska kunna erbjuda ett sånt bra verktyg för att hålla kontakt med människor och skapa nya kontakter måste de få in pengar på något sätt.

 Dels kan de annonsera och erbjuda väldigt smart och målinriktad annonsering eftersom de till skillnad mot Google inte bara vet vad vi söker på just nu, utan även vet en massa andra saker om den som sitter framför skärmen just nu. Jag ser inget problem i det heller. Hellre några bra erbjudanden som passar just mig än att bli pepprad med avsågade hagelbössor hela tiden (massreklam om allt från skogsmaskiner till läppstift) .

Det andra värdet för Facebook är just alla dessa användare och vad de vet om oss. Så klart har de tänkt att det kan komma till pass någon gång. Men om de skulle börja "sälja personuppgifter" som Metroteknik påstår skulle de skjuta sig själv i foten och vara duktigt rökta i branchen. Och det går fort och är enkelt att radera sitt konto om man tycker att de passerar ens gräns för vad som är tillåtet. Skulle de ta den risken? Alla uppgifter om alla användare är inte värda så mycket om alla användare loggar ut för gott.

I dagens Metroteknik spär man på hetsen mot Facebook med en story som jag läste om för ett par veckor sedan på Techcrunch om en stackare som fått sin Facebook-profil kapad och att någon i hans namn lurat en del pengar av hans kompisar för att han påstod sig vara i nöd. Sådana historier har vi hört länge. Tidigare kallades det Nigeriabrev och kom med Fax. Sedan kom Nigeriabreven med mail. Och det kommer alltid att finnas folk som packar kappsäckar fulla med sedlar så fort de får ett meddelande om att deras polare har sålt smöret och tappat pengarna eller att en snor-rik sultan behöver lite pengabidrag för att komma åt sina triljoner guldtackor i ett kassavalv någonstans.

Tveksamt nyhetsvärde i båda artiklarna. Men några kommentarer har de fått av folk som inte har Facebook-profiler men som är snabba att säga saker i stil med vad-var-det-jag-sa?