Kategorier
gamla inlägg

Dag 2: FMLS/Dysleximässan i Malmö

Skall även skriva några korta reflektioner över dagens intryck från Dysleximässan i Malmö.

Idag var det inte samma tryck direkt på morgonen som det var i går. Och som väntat så var gårdagen mest yrkesfolk och idag var det mer privatpersoner och anhöriga till människor med läs- och skrivsvårigheter.

Martin Ingvar var dagens stora dragplåster. Och han var lika fenomenal som förra gången jag såg honom. Förutom att han är en av världens främsta forskare på området dyslexi så är han dessutom mycket rolig och underhållande som föreläsare. En retorikens maestro. Så det är fascinerande att bara se på föreläsningen ur det hänseendet. Men det som ändå är det bästa med Martin Ingvar är hans pathos och att han verkligen brinner för att sprida information om hur viktigt det är att barn med lässvårigheter upptäcks tidigt. Och hur galet slapp den svenska skolan har varit på att fånga upp dessa elever de senaste årtiondena. GO Martin, GO!

Men hade jag varit Martin Ingvar hade jag varit sur på förlaget som gett ut hans bok. För de sålde slut på alla exemplar i går och hade inte lyckats få fram nya till idag. Så när 800 pers vällde ut ur kongressalen och var sugna på att köpa hans bok fanns det inga till salu (!!!??) Hade jag vetat det hade jag budat ner en hel bunt och sålt vid ett eget bord. Minst 200 hade gått åt på en halvtimme. Jag har ett signerat exemplar som jag läst och som jag sagt tidigare så rekommenderar jag den varmt. "En liten bok om Dyslexi" heter den.

Och ett annat starkt intryck från dagen är alla de frustrerade föräldrar jag mött. Det är både imponerande men samtidigt lite vemodigt att höra deras berättelser om hur dom kämpar och har kämpat för att deras barn skall få rätt insatser och stöd. Både i form av hjälp att lära sig läsa och kompensatorisk teknik (båda behövs och det ena utesluter inte det andra). Kunde man fånga upp all den energi som dessa föräldrar genererar och omvandla till elektrisk energi skulle vi nog kunna släcka minst ett kärnkraftverk.

Dyslexiförbundet FMLS har ännu ett lyckat evenemang som de nu kan lägga till handlingarna i sin strävan att sprida information om lässvårigheter och Dyslexi. Denna gång var det flera tusen i Malmö som fick chansen att skaffa sig mer kunskap om vad olika företag och organisationer kan erbjuda för hjälp och stöd men även möjlighet att lyssna på en lång rad föreläsningar i ämnet.

Det har varit en lång och intensiv arbetsvecka som snart är slut (rullar strax in på Stockholm Central när jag skriver dessa rader). Men det har varit en inspirerande vecka och jag har knytit många nya intressanta kontakter och lärt mig massor.