Kategorier
Event gamla inlägg

Två inbokade föreläsningar i höst

Jag känner mig tvungen att skriva ett inlägg här bara för att knuffa ner den äckliga bilden ett steg (Domino-snusket). Men jag fick veta i förra veckan att två förslag på föreläsningar som jag lämnat in blivit antagna i programmet för två konferenser.

ID-dagarna

Dels skickade jag in en ansökan till Hjälpmedelsinstitutets ID-dagar den 7-9 oktober. Föreläsningen heter ”Sociala webben för människor med funktionsnedsättningar”. Det ligger lite utanför vad jag jobbar med till vardags så jag har anmält föreläsningen som privatperson och bloggare. Och så har jag tre medföreläsare som lovat ställa upp och berätta hur var och en av dem har stor nytta och glädje av sociala webben. De har även alla tre personliga erfarenheter av funktionsnedsättningar. Jag ska nog inte prata så mycket själv utan fungera mer som en konferancier och inleda det hela med en allmän överblick av den enorma utveckling som skett och sker just nu. Internet är inte en ny kommunikationskanal. Det är en ny värld. Och då är det oerhört viktigt att människor inte stängs ute från den pga av funktionshinder som kan överbyggas med enkla åtgärder och enkla hjälpmedel. Till ID-dagarna kommer besökare av många olika kategorier. Men en stor del jobbar till vardags som arbetsterapeuter och specialpedagoger och är de som kan och ska se till att människorna de arbetar med får tillgång till den kompenserande teknik de behöver. Genom att ge några riktiga berättelser av hur man använder webben och vilken nytta/glädje man har av den i vardagen hoppas vi att åhörarna ska förstå vikten av detta. Det finns risk att vi slår in öppna dörrar då de som kommer till en konferens som ID-dagarna redan är frälsta. Det är egentligen alla andra som jobbar inom området men som inte kommer dit som borde höra oss. Jag lovar att berätta mer om föreläsningen när det närmar sig och när vi får mer info om vilken tid/dag vi ska föreläsa.

Sundsvall42

Sundsvall42 är en stor konferens som äger rum vecka 42 varje år sedan många år tillbaka. De sätter upp ett digert föreläsningsprogram varje år och det är gräddan av webbansvariga och IT-chefer från både offentlig och privat som varje år samlas i Sundsvall för några dagars konfererande. Jag har ansökt om att få prata där ett par gånger tidigare men det var först nu som jag fick chansen. Jag har fått 40 minuter på seminariespåret ”Digitala tjänster och produkter som förändrar våra liv”. Min föreläsning har rubriken ”Nya sätt att ta del av information”. Jag tänkte visa på tre olika exempel på hur vi på kunders uppdrag gör om information som är publicerad som text och skapar ljud/tal av det. Därmed tar olika kategorier av användare del av text genom att lyssna på det i sin mobil, sin ipod eller på annat sätt än vad som vore möjligt om det krävdes att man läser det på en skärm (eller hemska tanke: på ett papper).

Anmäl dig till Sundsvall42 redan nu så blir det mycket billigare än om du väntar till i höst: 6450.- fram till den 30 juni för tre dagars konferens. Sista veckorna kostar det 7950.-. Ännu så länge finns inte ens programmet eller ett anmälningsformulär uppe men det kommer inom kort.

Min föreläsning är iallafall torsdagen den 15 oktober kl.12:35-13:15.