Kategorier
Event gamla inlägg

Sen summering: Sweden Social Web Camp 2010

Sent omsider tänkte även jag sammanfatta årets häftigaste web event: Sweden Social Web Camp (SSWC).

Jag var där, det var helt underbart och precis lika bra som förra året. (Det var den korta varianten.)

Jag har haft några mycket intensiva veckor sedan jag kom hem då jag började på nytt jobb dagen efter att jag kom hem. Campet tog slut allt för snabbt och det var så många intressanta diskussioner som jag gärna hade fortsatt. Men här följer nu en lite längre sammanfattning av eventet:

Som jag väntade och längtade. SSWC 2009 blev en dundersuccé och av de 7-8 webb/IT-konferenser jag var med på förra året så var det inget annat event som kom i närheten av SSWC i frågan om kunskapsinhämtning, nätverkande, kontaktknytande, energi-boost och inspiration.

För er som inte alls vet vad SSWC är så kan man sammanfatta det så här: En hel bunt med webb/socialmedia-nördar reser ner till södra Sverige, tar båten ut till en liten ö och i närmare 2 dygn pratar sociala webben. En minoritet får sängplatser i vandrarhemmets stugor, majoriteten tältar.

För min del började årets SSWC när jag träffade Hejgustav och Emil på Bussterminalen i Stockholm. Jag hade plats på den första av tre bussar från Stockholm som åkte ner till Blekinge.

Resan ner är en del av konferensen då diskussionerna och nätverkandet är i full gång hela vägen ner. Det var full fart i Twitter-flödet där man kunde läsa rapporter på 140 tecken från deltagarnas resor.

Väl framme var det strax dags att sätta upp programmet för lördagen, som är själva huvuddagen för campet. SSWC är en ”Unconference” vilket bl.a. innebär att agendan inte är förberedd utan sätts på plats. Kl. 17.00 fick man börja klistra upp sina programpunkter på ”The grid” som var ett svart rutnät på tältväggen i det stora tältet som var enda ”lokalen” på ön som rymmer alla drygt 400 deltagarna.

SSWC invigs officiellt och sedan är det mat och mingel till in på småtimmarna.

På lördagen var det så dags för en späckad heldag med en väldig massa spännande och intressanta sessions att välja mellan. Flera gånger hade man velat vara på minst två paralella sessioner samtidigt. Men en av det fina med okonferens är att man kan gå till en session. Om man efter 5 minuter märker att det inte riktigt var vad man förväntat sig så är det helt ok att bara gå iväg till en annan session. ”The law of two feet” kallas det.

Jag lyssnade på Roman Pixell som pratade om användbar design. Fredrik Wass ledde en diskussion om Makt och Kön. Jag lyssnade på Mike Bradshaw som berättade om en kille som skall köra runt hela norden i en Landrover och samla på sig kontakter och info om spännande startups. Han kommer att livesända och twittra och rapportera under resan. Verkar spännande och något man kommer att följa. Fler spännande seminarium: Företag på Facebook, Sociala media för B2B, framtidens webbradio med Sveriges Radio mm.

Ett av de mest matnyttiga men korta sessioner jag var med på var Richard Gatarski som på 20 minuter gick igenom en radda mycket användbara tips för direktsändning av video. Ta del av dem här!

Jag var även med på en session som handlade om uppstarten av Socialmedia Club Sweden som startar upp nu som en riktig och rikstäckande förening. Jag har tagit på mig rollen som ordförande för Uppsala-sektionen och vi ska nu hålla vår första träff om en vecka. Någon undrade idag om det är en modernare variant av Rotary. 😉 Och det kanske är en bra jämförelse. Men jag tror att det Rotary byggt upp på årtionden kan man få till på veckor och månader online. Sedan är det fortfarande möten i ”köttrymden” som verkligen ger resultat i form av samarbete mellan företag, nya projekt, intressanta diskussioner, fortbildning, ALLT! En träff i månaden är målsättningen. Formerna för Uppsalas chapter bestämmer vi på onsdag.

Mina bidrag

Mitt bidrag detta år blev två programpunkter:

Dels höll jag ett kort föredrag på 20 minuter på temat ”Tre otippade surfare”. Jag hämtade det mesta av innehållet från ett pass jag hållit tidigare för webbutvecklare på WP-fika. Jag berättade om tre personer som många kanske inte tänker sig finns online och hur de använder nätet. Och vilken nytta och glädje de har.

Sist på lördagen höll jag, Anders Sporring och Therese Götherheim en diskussion om vad man skall lära ut till föräldrar om nätet. Vi skulle inom kort hålla det första kvällsseminariet i Knivsta om Internet för föräldrar och ville kolla med folk där om va man inte får missa att ta upp. Vi hade en mycket bra och intressant diskussion och fick med oss mycket matnyttigt därifrån. Och så etablerade vi kontakt med ett proffs på området, Micke Gunnarsson. Han har föreläst på ämnet länge och har en mycket intressant blogg som jag rekommenderar varmt. När vi kom hem från SSWC satte vi upp sajten www.netparentz.com där jag, Anders och Therese kommer att skriva om de föredrag vi håller på ämnet.

Sweden Social Web Camp måste vara den i särklass bäst dokumenterade konferensen i Sverige. Det finns närmare 4300 bilder att se här (varav dessa är mina 327 bidrag). Det har skrivits spalt-kilometer. Här har @videren listat 123 artiklar och blogginlägg samt en del videoinslag och annat. Så därför är detta blogginlägg aningens överflödigt. Men jag tänkte att det kanske finns någon där ute som inte hört om SSWC men läser min blogg.

Köp SSWC-boken!

En sak till:

Inför Sweden Social Web Camp så tog Mattias Broström på Piratförlaget ett fantastiskt initiativ och erbjöd okonferensdeltagarna att bidra till en bok som han skulle trycka till eventet. Det slutade med en tjock fin bok med 180 bidrag på sammanlagt 591 sidor. Mattias sålde böcker som smör på Tjärö och om du vill skaffa dig en rejäl koll på läget på nätet just nu så rekommenderar jag varmt att du:

beställer boken NU. (Endast 125 kronor!!)

Jag är glad och hedrad av att få ha med ett inlägg i boken. Det finns att läsa här. Och jag snappade i veckan upp en mycket fin recension av mitt inlägg på Björn Sennbrinks blogg. Tack! Själv har jag inte hunnit läsa så mycket i boken ännu. Men bara översikten talar om att den nog skall läsas från pärm till pärm. Önskar den fanns som ljudbok 😉

 

Uppdatering 2010-09-12: Inför SSWC gjordes en variant på Hitler-skäller-ut-sin-stab som var grymt kul. Den försvann rätt snabbt från Vimeo men nu är den tillbaka på SSWCs egen webbplats:

Det är ögnonblicket då Hitler inser att han inte får stugplats på SSWC utan måste tälta:
http://video.swedensocialwebcamp.com/video/821432/hitler-missar-sswc