Kategorier
gamla inlägg Misc

Ipad som familjekalender

När min bror från USA var på besök nyligen så hade jag beställt en iPad som han hade med sig då han kom. Jag har länge gått och klurat på hur vi här hemma skulle komma ifrån familjens papperskalender. Vi missar grejjor på barnens skola och annat pga av att man inte kommer ihåg att kolla i papperskalendern vad som skall hända på dagarna. Jag har varit inne på att bygga nåt eget med en pekskärm kopplad till en mini-dator som jag tänkte ha uppe på köksskåpet.

Men så presenterade Apple iPad och jag tänkte att DÄR har vi köksdatorn.  Pekskärm och ”dator” i ett. För även om inte iPad egentligen är en dator utan mer en genmanipuperad iPod Touch, så kan man kalla det för en dator då det finns så mycket smarta appar att hämta hem för olika ändamål.

Så nu har familjen ett Gmail-konto och Google Cal kopplat till Ipad. Barnen har dessutom hittat mängder med roliga appar. Men de tre viktigaste ändamålen för vår iPad (padda) är:

  1. Familjens kalender, online och alltid uppdaterad.
  2. Läsplatta till frukostbordet. Tyvärr finns ingen variant av UNT att prenumerara på till iPad ännu. Men det kommer säkert då iPad kommer till Sverige. Vi har inte haft morgontidning sedan vi flyttade ut på landet. Dels orkar vi inte frakta iväg allt papper som blir av en fet tidning per dag. Och dels så försvinner hela idén med morgontidning om man måste gå 200 m och hämta den på morgonen. Så jag hoppas det snart finns möjlighet att prenumerera på UNT som pdf eller liknande format som passar iPad.
  3. Bildvisning. Vi fotar tusentals med bilder per år och idag lagrar vi alla bilder i min frus dator och så gör jag backup med jämna mellanrum till en extern hårddisk. Men barnen har inte haft något enkelt sätt att nå bilderna och titta på dem, exempelvis efter en utflykt. I paddan är det busenkelt att kolla på bilder. Även N. 5 år klarar det galant. För att detta med bilder skall bli bra behöver jag nu bara skaffa en NAS hårddisk. En NAS är en hårddisk som man delar ut på nätverket hemma. Och därmed blir allt man lagrar på den hårddisken sökbart för alla som är uppkopplade på det trådlösa hemmanätverket (för tillfället 7 datorer + paddan)

Jag kommer även att sätta upp en startsida med dagens väder, senaste rubriker från UNT, mitt eget Twitter-flöde och google-kalender så familjen kan se vad jag har för mig mm. Sedan hade det ju varit fantastiskt om man på nåt sätt kunnat prenumerara på eventuella trafikstörningar på skolbussarna, tågen osv. Samt dagens skolmat. Men då krävs antingen att Knivsta kommun tar tag i saken och erbjuder den informationen i någon form. Eller åtminstone släpper de data fria som behövs så kan någon fiffig utvecklare fixa det själv.

Och undrar ni så har jag snickrat iPad-hållaren själv. Den skulle vara vit, skruvas fast på sidan av köksskåpen. Dessutom ville jag fixa så att laddkabeln alltid finns enkelt till hands vid stället.