Kategorier
Barn och unga Gaming Spel

Gamex 2013. Bra och dåligt.

panoramabild över Gamex

I går hade jag en ledig dag och tog med mig barnen till spelmässan Gamex som arrangerats tor-sön varje höstlov sedan 2010 och vi har varit på alla. En trevlig höstlovstradition. Första året 2010 hade jag med mig alla fem barnen och vi hade kul hela dagen, alla från 5 till 40 år då. De följande tre Gamex har jag haft med mig de tre yngsta barnen och det har varje år varit efterlängtat och vi har där skaffat oss en bra överblick av vilka spel som verkar intressanta och bra.

Dåligt nr 1: Ingen Nintendo på Gamex 🙁

En stor besvikelse i år är att Nintendo för första gången inte alls har monter på mässan. Det har alltid varit vår familjs favoritmonter eftersom Wii är vår konsoll. I sommar uppgraderade vi till Wii U och jag har redan haft dåliga vibbar kring den konsollen. För det har varit väldigt tunt med nya och intressanta spel till den sedan den kom. Och vad som är hönan eller ägget vet jag inte, men de säljer tydligen väldigt mycket färre av Wii U jämfört med övriga konsoller.

Enda inslaget av Nintendo på hela mässan var CDON som smällt upp en ledsen och ynklig rad av fyra Wii U stationer där man kunde testa två olika nyheter.

 Dåligt nr 2: Gamex mer stereotypt

Jag tycker det mesta av utbudet, nya titlar och det mesta av ståhejet som fanns på årets upplaga av Gamex verkade vara riktat till killar mellan 16-19 år. Har iaf en känslan av att tidigare år hade en större bredd på utbudet som visades upp. Antar att det är köpstarkaste gruppen och kanske därför utställarna fokuserar på dem. Tydligen inte bara jag som tycker så här.

Dåligt nr 3: Inget för föräldrar

I god tid inför årets Gamex hörde jag av mig till arrangören och föreslog att de skulle kunna erbjuda en föräldra-lounge där vi i facebookgruppen ”Geek parents” kunde hänga och stå för innehåll i form av diskussioner och seminarier. Har inte fått någon respons alls på det. I Metroartikeln ovan säger arrangören att de inte kan hitta någon som backar en Lattemamma-hörna eller barnhörna så det kanske är förklaringen till det svala intresset även för min Geek Parents hörna. Jag tänkte att spelbranchen skulle kunna se en poäng i att man upplåter en lounge för en grupp på 600+ spelintresserade föräldrar som bejakar barns teknikanvändning. Som en kontrast till de flesta föräldrar som motvilligt följt med sina barn till Gamex och ägnar mkt tid åt att begränsa och kontrollera barns spelande.

Några trevliga glimtar:

1. Cosplay, alltid lika kul

För tredje året i rad så klädde mina två yngsta ut sig till sina favoritspelfigurer, sk costume play eller cosplay. Och så här har de sett ut:

Barnen utklädda till Toad och Mario från Supermario
Gamex 2011, Toad och Mario
barnen utklädda till Stevie från Minecraft och Toad från Supermario
Gamex 2012, Stevie från Minecraft och Toad från Supermario. Hamnade på Gamex hemsida

 

barnen utklädda till Mario och Link (från Zelda)
Gamex 2013: Mario och Link

De gillar uppmärksamheten som det ger att komma utklädda. Första åren var det inte lika hysteriskt med folk så då syntes de också bättre. Idag var det så packat med folk att det var svårt för vem som helst att märkas där. Men det var många som var fram och ville fotografera. Och Link hamnade tom i torsdagens sändning av Rapport på SVT:

¨

2. Kändisfotografering

Enligt rykten kan det hända att Minecrafts skapare Notch (Markus Persson) ska besöka årets Gamex. Vi såg inte av honom idag. Men däremot så fick min 14-åring syn på Marcus ”Stamsite” Nyman, en av Sveriges största Youtubers som har miljonpublik på sina klipp där han spelar Minecraft och mycket annat.  Vi fick en bild på honom + barnen. Trevlig kille som i princip poserade och signade autografer varje gång vi såg honom.

Youtube-kändisen Stamsite poserar med barnen

 

Själv hade jag gärna velat träffa de japanska spelutvecklarna från Bandai Namco som var på plats. Men kön ringlade sig lång till poster-signeringen med dem. De vinkade glatt till Link och Mario när vi gick förbi iaf. Bandai Namco

3. Cobotsgame och andra nya bekantskaper

cobotsgame

En ny trevlig bekantskap på mässan var Cobots. Ett samarbetsspel där man styr varsin Cobot och måste co-ordinera sina cobots och samarbeta för att ta sig genom banorna. Barnen tyckte det var kul. Den finns att ladda ner och köpa för 31 kronor på www.cobotsgame.com. Jag har köpt och laddat ner men det funkar bara på Windows ännu så jag har inte hunnit testa det själv.

4. Grafik på ny level

Det var kul att få glimtar av de nya spelkonsollerna PS4 och Xbox One. Grafiken i ”Ryse, Son of Rome” var epimagisk. Nästan så det var svårt att se att det var datorgrafik och inte filminspelning med riktiga skådespelare. Se själv i spelets trailer: