Kategorier
Blogg100 Teknik Tips och tricks

Fast telefoni som nödvändigt ont

telefonlur som håller på att få kabeln avklippt

Det är länge sedan vi ryckte ut sladden till vår fasta telefon hemma. Men eftersom vi bor på landet behöver vi fortfarande koppartråden för vår ADSL-uppkoppling (enda alternativet till någorlunda vettig hastighet). Och eftersom telefonoperatörerna verkar tro att vi nog snart ska börja ringa via fasta telefoner igen så har de fördelaktiga paket med fast telefoni + ADSL som gör att det är dyrare att ha enbart ADSL än både och (=idioti).

Vi hade tidigare Tele2 och betalade då en liten extra avgift för att kunna ha en talsvartjänst där vi får ett sms om någon har lämnat ett meddelande. I vår telefonsvarare sa jag att vi inte längre använder den fasta telefonen men att man hellre får söka oss via mobilen eller lämna ett meddelande. Det var i princip noll som lämnade meddelanden under 2 år. Förutom alla då som lyssnar noga på hela meddelandet och lägger på luren ca 2 sek efter pipsignalen.

När vi skulle uppgradera till 24 Mbit från 8 Mbit var vi tvugna att byta till Telia för de är de enda som erbjuder den hastigheten där vi bor. Av någon märklig anledning så är det bara Telia som har utrustning för 24Mbit i Skanovas skåp. Kan det ha att göra med att Skanova ägs till 100% av Telia? Så mycket för den fria konkurrensen.

Även med Telia var det billigare att behålla det fasta telefonnumret än att ha enbart ADSL men då via IP-telefoni. Så nu har jag även beställt en tilläggstjänst för 10kr/mån för att kunna ha ett meddelande som säger att vi inte använder den fasta telefonen längre. Och att man nu kan nå alla i familjen via våra mobiltelefoner. Och nu kan vi inte ta emot några meddelanden så jag har satt upp en enkel html-sida med våra telefonnummer listade samt postadress och en Google-maps till oss. I talsvarsmeddelandet säger jag att man hittar dessa nummer på telefon.erkstam.se som jag pekat till ovanstående sida.

Barnen har nu smartphones allihop och de kommunicerar via SMS, Skype, Kik, Facebook, iChat osv. Och ibland händer det även att vi ringer till varandra. 😉

Telefonoperatörerna behöver för övrigt modernisera sina avtal. Fast telefon har spelat ut sin roll. Och jag menar att själva telefonera-grejen också har spelat ut sin roll vilket jag även har bloggat om t.ex här (”Sluta ringa, det är en 1800-tals grej”) och här (”Drömmen om den digitaliserade hantverkaren”).