Kategorier
gamla inlägg

Dysleximässa i Malmö

Nu blir det lite okronologisk ordning på mina inlägg. Men jag får återkomma till dag 2 av konferensen i Stockholm. För jag lovade deltagarna på min föreläsning idag att jag jag skulle lägga upp min powerpoint och föreläsning på bloggen ikväll.

Det har varit en fantastisk första dag på Dysleximässan i Malmö idag. Redan när mässan öppnade vällde det in folk. Och den stora kongresshallen var nästan fullsatt (820 sittplatser) när mässan och konferensen inleddes. Så det har varit minst sagt full fart i utställningen hela dagen. Se bilder i mitt Flickr-flöde i vänster-spalten. Här är en bild på två av mässbesökarna som hade dagens coolaste T-shirts:

 

stolta-dyslektiker.jpg

 

Kl 13 hade jag en 45 minuters föreläsning. Och lokalen som rymmer ca 40-50 pers var helt proppfull (!) Det var jättekul att så många ville komma och lyssna. Särskilt med tanke på att det var två andra föreläsningar som pågick samtidigt. 

Hela föreläsningen kan du se här (hoppa fram till ca 2 minuter in i inspelningen där själva föreläsningen börjar):

  Och här är min powerpoint-presentation:

 

 

Jag tror att det ständigt ökade intresset för Dyslexi har att göra med att de sker ett uppvaknande i Sverige kring frågan. En mycket viktig del i att vara med på den här typen av evenemang för oss som teknik-leverantörer är att träffa människor som antingen själva har läs- och  skrivsvårigheter eller jobbar med de problemen varje dag.

På varje mässa av det här slaget får man också alltid träffa mängder av engagerade men ibland även uppgivna föräldrar till barn som har lässvårigheter och höra om deras ibland hopplösa kamp för att deras barn skall få rätt hjälp i skolan. Det handlar om en envis kamp för att få barnets diagnos, för att barnet skall få den extra hjålp med lästräning som borde vara självklar. Men även om kampen för att få rätt resurser i frågan om tekniska hjälpmedel och stöd för att klara av skolan och läxorna.

Så det behövs mässor och konferenser av det här slaget. Och FMLS har verkligen gjort en bra insats för att sprida information med sina återkommande evenemang.

I morgon bloggar jag både om dag 2 av konferensen om tillgänglighet och användbarhet. Men även om dag 2 av dysleximässan. Jag har gott om tid för det då jag åker tåg hem från Malmö.