Kategorier
Facebook Funny Sociala medier

De 10 mest irriterande Facebook-typerna

tre röda demoner
Mina nya föreläsningsmaskotar och "demo-ner" Ctrl, Alt och Del.

Det här ska inte bli en lista på 10 personer. För jag älskar alla mina (just nu) 571 facebook-vänner även om de är väldigt olika. Eller kanske det är just därför jag älskar dem alla: För att de är olika.

Men detta är mer en lista på de 10 mest irriterande beteendena på facebook. Några av dem är självupplevda. Andra har jag hört om ”på stan”. Så behöver ingen känna sig träffad. 😉

 1. Folk med separata jobb- och privata facebook-konton
  Hur tänker de? Pratar de bara jobb på jobbet också och pratar de aldrig jobb på förutom vardagar 8.00-17.00? Och att bli facebook-vän med en som du tycker du känner lite mer än bara genom jobbet men som heter ”Olle Jonsson Jobbet” känns inte så personligt och skoj alls.
 2. Kanske-människorna
  Om ni då och då lägger upp event på facebook så vet ni att det alltid är vissa (ofta samma) folk som anger att de ”kanske” ska komma på evemenanget men som aldrig aldrig dyker upp. Jag vet att det känns trumpet och trist att svara ”Kommer inte” 25 sekunder efter att en inbjudan kommit. Men det är ärligare och bättre för den som arrangerar evenemanget.
 3. Massmeddelarna
  Har råkat ut för det ett par gånger. Någon skickar ett direktmeddelande till hela sin kompislista. Kanske av misstag, kanske inte. Sedan börjar folk svara (blir motsvarande ”svara alla” i mail per default). Och en sådan tråd kan pågå i veckor. Någon undrar: Varför fick jag detta? Någon annan förklarar…osv.
 4. Sadisterna
  Det kanske var ett hårt ord. Men folk som gillar en status som handlar om att man blivit sjuk eller drabbats av olycka. Hur tänker man då? Typ: ”Har du fått lunginflammation? Kul att höra!”. Inte så vanligt men jag har sett det i mitt flöde och grupper jag är med i ett några gånger för mycket. Jag tror egentligen inte att det är folk som gottar sig i andras olycka. Utan mer att ”Like” har devalverats till något i stil med ”har sett/läst din status”.
 5. Karaktärssvaga
  Ni vet de där som addar ALLA appar, är med i alla tävlingar, kopierar alla ”kopiera-detta”-statusar osv. Har filtrerat bort ett par sådana så jag bara ser om de skickar ett direkt meddelande till mig. Det är just sådana som går med i grupper som heter ”100 kr till svältoffren för varje ny gruppmedlem” och sedan blir jätteförvånade när gruppen byter namn till ”Stolta pedofiler” eller dyl.
 6. Tråddödare
  Det är sådana som har en förmåga att totalt döda en levande och intressant diskussion med en kommentar i stil med ”-Att diskutera det här ämnet känns ju lite väl patriarkalt/hetronormativt/new age/90-tal etc”. De måste älska att få sista ordet, för vad säger man efter det?
 7.  Ämnesbytare
  Man har gillat någons status eller kommenterat vad de sagt. Men sedan kommer det in någon annan vän till vederbörande och frågar i kommentarsfältet om de inte borde träffas i helgen och hitta på nåt kul. Personen i fråga svarar och de chattar på i 18 kommentarer om vart de ska träffas och vad de ska hitta på. Du får en notifiering för varje ny kommentar.
 8. Pannkaks-marodörerna (tack Göran Adlén, @trendspanaren för termen)
  Det är folk som exempelvis börjar med att berätta att de ska göra pannkakor. Sedan skriver de en statusuppdatering att de knäcker ägg. Och sedan att de vispar äggen osv. Det är just sådana som twitter-skeptiker tror att twitter är fullt av dessutom.
 9. Ascii-artisterna
  De älskar att man kan göra hjärtan i statusraden genom att skriva <3 och gör det i långa rader och ofta. Dagens ascii masterpiece såg ut så här:
  .
  ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆ ★ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
  En liten Höstkram som hoppar från status till status
  För att sprida lite ljus & värme, sänd den vidare
  ♥ KRAM ♥☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸☆
  .
  Det skräpar ner och förfular facebook-flödet något enormt. Precis som att man skulle ha några vänner och grannar som med jämna mellanrum kom hem till en och hängde upp broderade bonader lite här och var med klatschiga texter som exempelvis ”Hem ljufva hem” och liknande. Ta bort!
 10. Periodarna
  Ni vet, de där som ni inte hört ett knyst från/om på månader. Och så plötsligt blir de kompisar med 38 pers, går med i 17 grupper, lägger till 8 appar och sedan försvinner de i några månader igen. Kul att skicka facebook-meddelande till en sådan? Njae…

Jag vill än en gång understryka att detta inte är riktat mot någon enskild person. Jag menar mer företeelser än personer. Vilket av ovanstående tycker ni är mest irriterande? Har jag missat något som är ännu mer irriterande beteende på facebook?

Uppdaterat kl 15.28: Anna Forsberg (@vimleanna) skriver också om Facebook idag på webbtanten.se på temat ”Kan man klara sig utan facebook?”. Mer djuplodande än mitt. En hel del kloka reflektioner också.

Uppdaterat 2/2 2012: Nu har detta med irriterande beteenden på Facebook undersökts ordentligt och mer vetenskapligt. Pannkaksmarodörerna tycker 30% är de allra mest irriterande.