Kategorier
Blogg100 SEO Sociala medier

Titta upp, du är Googlad!

huvudet i sanden
Kostymnisse som tar ca 29.000.- för en föreläsning och hoppas att ingen ska Googla honom eller skriva något om honom.

Brukar du googla dig själv ibland? Det borde du. Och om det som dyker upp på förstasidan (allt annat är ointressant) är gamla resultat från någon löpartävling du varit med i eller om du fastnat på en bild på Stureplan och liknande så är det inte så bra. För det betyder att det skulle vara väldigt lätt för någon annan än du att styra över vad man hittar om man googlar på ditt namn. En av Sveriges främsta experter på sökmotoroptimering heter Nikke Lindqvist. Och jag har hört honom säga och skriva om detta med att folk borde ta kontrollen över sitt Google-resultat fler än en gång. Bla i denna dokumentär som heter just ”Du är Googlad”:

Du kan utgå från att andra googlar dig då och då. Tex om du söker ett jobb. När jag lyssnar på föreläsare brukar jag ofta googla dem för att se vad som dyker upp. Och är det någon som föreläser på ämnen som marknadsföring, försäljning eller digitala trender så förväntar jag mig att det ska gå att hitta digtiala fotspår på nätet i form av relevanta länkar på förstasidan på googlingen. Men ganska ofta är det inte så.

Och vad förväntar jag mig att hitta där då? Och hur får du kontroll över vad som dyker upp där? Jo det handlar om din digitala närvaro. Att du lämnat fotavtryck på nätet i sånt du skrivit själv på bloggar, Twitter. Att du finns på Linkedin, Facebook osv. Att andra skrivit om dig (förhoppningsvis bra saker).

Ett exempel från tidigare är en affärsman som heter Sverker Littorin. (Ja, han är bror till f.d. ministern med samma namn.) Och googlar man på hans namn så hittar man relevanta och väntade länkar till LinkedIn, Wikipedia, nyhetsartiklar mm men även en story (just nu sista länken på förstasidan) som jag antar att han helst inte skulle vilja finns där om en skum härva som Aftonbladet skrev om. Men man hittar också där mitt inlägg som jag skrev efter att ha hört ett mycket intressant föredrag av honom . MItt blogginlägg är tre år gammalt och har inte lästs eller länkats till av många: Ändå finns det där på förstaidan.

Jag har ibland tänkt att jag skulle vilja starta trollbloggar för en del föreläsare som jag lyssnat på för att visa på exempel hur enkelt det är att hamna på första sidan på Google på deras namn. Och nu har jag lagt upp ett par bloggar för gubbar som jag hört föreläsa och som inte lämnat mycket avtryck på nätet. Jag är inte ute efter att skada dem. Men det ska nu bli intressant att se hur länge det tar innan:

1. Mina troll-sajter dyker upp på första sidan på Google och

2. Hur länge det sedan dröjer innan någon hör av sig och undrar vem som står bakom sajten och ifall jag kan ta bort den 🙂

Och nej, jag tänker inte berätta vilka jag trollar med eller vart dessa sajter finns. Trolloloooooo!

Uppdaterat: så här säger Carl Bildt ca 40 min efter att jag postat detta blogginlägg. Kunde inte sagt det bättre själv ;):
Tweet från Carl Bildt med texten The world is rapidly going online, so if you're not online these days, you are simply offline

PS. När jag föreläser brukar kortaste presentationen av mig själv vara ”Googla mig och du hittar mer om mig än du vill och orkar läsa” 😉

PS2: Om du nu har en stark känsla av att du har väldigt dålig seo/sökmotoroptimering och kanske tom behöver en helt ny webbplats så finns en webbyrå som heter Interactive Solutions i Uppsala som kan hjälpa dig. De bygger sökmotoroptimerade webbplatser i WordPress som ”by default” har responsive design.